Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az EU-tagjelölt országok le vannak maradva IT-felkészültség terén

Laptop

Az EU-tagjelölt országok le vannak maradva IT-felkészültség terén

Az Európai Bizottság felmérése szerint az Uniós tagságra pályázó országok továbbra is jelentősen le vannak maradva az információtechnológiák terén az Európai Unió átlageredményeihez képest.

Az Európai Bizottság felmérése szerint az Uniós tagságra pályázó országok – annak ellenére, hogy az utóbbi években számottevő előrelépést tettek – továbbra is jelentős lemaradással küszködnek az információtechnológiák terén. Így annak érdekében, hogy 2010-re valóban versenyképes gazdasággá váljon az Európai Unió – komoly erőfeszítések szükségesek ezeken a területeken.

Ehhez elkerülhetetlen a megfelelő mennyiségű tőke bevonása a “lemaradt” térségbe, illetve az alárendeltebb régiók fellendítése. Ennek érdekében az EU még ebben az évben befejezi a csatlakozásról szóló illetve az azzal kapcsolatos tárgyalásokat Csehországgal, Ciprussal, Észtországgal, Magyarországgal, Lettországgal, Litvániával, Máltával, Lengyelországgal, Szlovákiával és Szlovéniával, valamint Bulgária és Románia az évtized hátralevő részében csatlakozik az Unióhoz.

A felmérés adatai szerint tavaly a 13 tagjelölt országban 100 lakosra átlag 7 személyi számítógép jutott, miközben az Európai Unióban ez a szám – átlagban – elérte a 31-et, az Egyesült Államokban pedig a 65-öt.

Mint kiderült, a jelölt országokban az átlagos mobilpenetráció is alacsony értéket mutat, az EU-s 72, illetve az USA 44 százalékával szemben a leendő tagok csupán átlag 31 százalékkal büszkélkedhetnek. Emellett a tagságra pályázó országokban 100 lakosra átlag 8 Internet-felhasználó jut, míg ez uniós viszonylatban négyszeres értékeket mutat, az amerikaiak esetében pedig megközelíti az ötvenet.

A felmérés annak ellenére mutat kedvezőtlen alakulást, hogy különösen Közép-Európa jelentős eredményeket ért el az utóbbi években. A PC-ellátottság terén például Szlovénia, Málta és Ciprus is megközelítette az uniós átlagot, míg az Internet-felhasználók számát tekintve Észtország és Szlovénia csak alig maradt el az EU-szinttől. Szlovénia mobilpenetrációja csaknem 76 százalék, ami még az EU-átlagnál is magasabb, melyet rövid időn belül várhatóan Csehország és Magyarország is elér.

Azonban Lengyelország több tekintetben is lemaradással küszködik, az országban 100 lakosra csupán nyolc és fél számítógép, és mindössze 9,8 szörföző jut, míg a mobilpenetráció 26 százalékos.

Bulgáriában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában a szükséges tőkehiány miatt a technológiák szélesebb körű elterjedése nem biztosított, melynek következtében az átlagfogyasztó még a legalapvetőbb mobil- és számítástechnikai szolgáltatásokat sem tudja megvásárolni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés