Connect with us

technokrata

10 gigabites Ethernet

Laptop

10 gigabites Ethernet

Szerdán tesztelték, illetve hagyták jóvá az első üvegszálas Ethernet szabványt.

Az IEEE 802.3ae szabvány zöld utat ad az újgenerációs Ethernet termékek előtt, amelyek 10 gigabites másodpercenkénti adatátviteli sebességre is képesek lehetnek.

Múlt héten, az atlantai Supercomm show-n már sikeresen bizonyított a technológia, ennek ellenére mégsem várható felhasználásának széleskörű terjedése, még vállalati szinten sem. Ennek oka az üvegszálas kábelezésben rejlik.

A 802.3ae szabványnak megfelelő kábelezés kialakítása ugyanis meglehetősen költségigényes. Éppen ezért első alkalmazási helyei minden bizonnyal a sűrűn lakott metropoliszok lesznek, bár a telekommunikációs szektor gyengélkedése miatt még itt sem várható robbanásszerű terjedés.

Mindazonáltal számos és neves támogatót tudhat háta mögött. Többek között az Agilent, az Enterasys, az Extreme Networks, a Foundry, az Intel és a Nortel Networks is olyan termékeket mutatott be, amelyek egymás közt 10 Gbps sebességgel kommunikáltak. Ezen vállalatok hozták létre a 10 Gigabit Ethernet Alliance tömörülést is, a technológia gyorsabb elterjedésének érdekében.

A kezdeti magas árak körülbelül 2003 elejére már mérséklődhetnek, ebben minden gyártó egyetértett. Egyszerű halandó a boltok polcain mindenesetre egy darabig biztosan nem fog találkozni ilyen szabványra alapuló termékekkel.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle