Connect with us

technokrata

Újabb JAVA Fejlesztői Laborok

Laptop

Újabb JAVA Fejlesztői Laborok

A JAVA ismertségének növekedése és egyre gyakoribb használata érdekében a Sun Microsystems számos oktatási intézményben hoz létre ún. JAVA Fejlesztői Labort.

Mint ismeretes a JAVA technológia Magyarországon is igen nagy népszerűségnek örvend. Becslések szerint jelenleg mintegy 20 ezer szoftver-fejlesztő van birtokában a JAVA programozási ismereteknek, amely szám évről évre nő.

A JAVA ismertségének növekedése és egyre gyakoribb használata jelentős részben köszönhető a Sun Microsystems ez évben beindított programjának, melynek keretében számos oktatási intézményben hoz létre ún. JAVA Fejlesztői Laborokat.

A JAVA Laborok létrehozásának célja, hogy mind a felső, mind pedig a középfokú oktatás keretében a diákok és hallgatók a legmodernebb infrastruktúrával legyenek képesek a legmodernebb internetes technológiákkal kapcsolatos tudás megszerzésére, melyek révén saját munkaerő-piaci pozícióikat, hosszú távon pedig az ország versenyképességét is javítani tudják.

A Java technológia a Sun Microsystems internetes programozási környezete és nyelve jelenleg az egyik legelterjedtebb, valóban platformfüggetlen és biztonságos internetes programozási nyelv. A Java azáltal, hogy biztonságot nyújt az egész hálózaton, ideális olyan alkalmazások esetében is, amelyek emeltszintű biztonságot követelnek meg, mint például elektronikus kereskedelem, vagy az internetes banki szolgáltatások.

A Java programozási nyelv ”Írd meg egyszer, és futtasd bárhol” tulajdonságának köszönhetően az alkalmazások egy környezetben fejleszthetőek, majd tetszőleges platformon futtathatók, időt és pénzt takarítva meg minden cég, intézmény számára.

Becslések szerint jelenleg a világon mintegy 7 millió weboldal használja Java programnyelvet és további, sok millió vezeték nélküli kommunikációs eszközben kerülnek folyamatosan felhasználásra Java programnyelven íródott fejlesztések, alkalmazások.

A vezeték nélküli megoldások fejlesztői például a legnagyobb százalékban Java technológiai platformra fejlesztenek, gazdag lehetőségei és platformok közötti, többféle eszközre kiterjedő támogatása miatt.

A fejlesztők számára az átfogó Java platform jelenti a legnagyobb, leggyorsabban növekvő alkalmazási és fejlesztési lehetőséget. Mára több mint hárommillió fejlesztő használja és bővíti világszerte a Javát; az alkalmazásszerverek több mint 90 százaléka Javára épül és a technológia évente 75 milliónál is nagyobb számú kézi készülékbe (mobiltelefon, PDA, egyéb vezeték nélküli eszköz) kerül beépítésre.

A Terminal a társaság marketingigazgatójától, Szkurka Jánostól megtudta, hogy – más hírforrásokban megjelölt adatokkal ellentétben – idén még egy labor átadását tervezik. A létesítéssel kapcsolatban már folynak a tárgyalások, azonban konkrétumot nem árult el, csupán annyit, hogy valószínűleg vidéki helyszínen kerül kialakításra.

A Terminalnak arra a kérdésére, hogy a Sun Microsystems Magyarország folytatja-e további laborok létesítését, s ha igen, akkor milyen típusú intézményekben a marketingigazgató a következőket válaszolta: “Általánosan fogalmazva az intézmények lehetnek (elsősorban műszaki) felső és középfokú oktatási intézmények. A célunk az, hogy a pályázó intézmények a legkorszerűbb infrastruktúrával a legmodernebb internetes technológiákat, ezen belül a JAVA-t oktassák a tanulók/hallgatók számára. Az, hogy mely oktatási intézményben kerül egy-egy labor kialakításra maguktól az intézményektől is függ, hiszen egy-egy korszerű labort üzemeltetni is kell, továbbá az oktatók részéről is fogadókészség szükséges ahhoz, hogy egy új téma/technológia oktatásába belekezdjenek.”

Mindenesetre a program keretében nemrég már átadásra került az első vidéki Java Szakértői Központ a pécsi Zipernowksy Károly Műszaki Szakközépiskolában, amely a Sun Microsystems tervei szerint a jövőben folyamatosan kiépülő regionális hálózat első tagja. Az új központ a dél-magyarországi régióra terjeszti ki tevékenységét. Ez egyébként a második olyan, a Sun által létrehozott labor, amely középiskolában került kialakításra. A tervek szerint a Központok hosszabb távon egyfajta tanácsadói, szakmai fórumként fognak működni a technológia iránt fogékony érdeklődök számára.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle