Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ma jelentik be a Grid Engine Enterpise Edition 5.3-at

Laptop

Ma jelentik be a Grid Engine Enterpise Edition 5.3-at

A Sun grid technológiára alapozott szoftverének 5.3-as verziója a mai napon kerül bejelentésre.

A mai nap folyamán kerül bejelentésre a Grid Engine Enterprise Edition 5.3-as verziója, amelynek segítségével felállíthatók olyan szabályok, melyekkel irányíthatóvá válik egy adott feladat számításigénye. Ez különösen akkor hasznos, ha egy jelenleg futó, de nem annyira fontos munka mellett egy magasabb prioritású feladat is érkezik, amelynek több erőforrásra van szüksége, mint amennyi éppen rendelkezésre áll.

Jeand Bozman, az IDC elemzője elmondta, hogy ez egy különösen fontos jellemzője az üzleti életben használt számítógépeknek, hiszen ezen környezetben nem csak arra van szükség, hogy fennakadás nélkül működjenek az eszközök, hanem arra is, hogy a lehető legjobban ki lehessen használni a rendelkezésre álló erőforrásokat.

A Grid technológia először a felsőoktatásban jelent meg, de hamar alkalmazásra került az üzleti világban is. Olyan támogatókat tudhat a háta mögött, mint például a Sun, az IBM, a HP és a Microsoft, csak a nagyobb cégeket említve. Ráadásul használata egyre terjed, a világon körülbelül 5 ezer, ezen a technológián alapuló szoftver működik és ebből kétezer az elmúlt hét hónap során lépett működésbe. A Ford például járműveinek tervezésében alkalmazza a Grid Engine-t, de neves laboratóriumok is használják, például genetikai vagy gyógyászati kutatásokban.

Elterjedéséhez nagyban hozzájárult, hogy az alsókategóriás Grid Engine-t teljesen ingyenesen tette elérhetővé a Sun; s mivel a forráskód nyílt, ezért bárki szabadon módosíthatja és újrakiadhatja. (Ezen verziók legtöbbször Linux-alapú rendszereken futnak – az összes ilyen rendszer 25 százaléka -, ezért a Sun már korábban megállapodást kötött a német SuSE disztribútorral termékének további elterjesztése érdekében.)

A csúcskategóriás vállalati verziót (amely leggyakrabban a Sun Solaris operációs rendszerén fut – az összes ilyen rendszer 50 százaléka -) természetesen meg kell fizetni, ez azonban képes például több kisebb grid összekötésére. Egy 50 felhasználós licenc 20 ezer dollárba, egy 2 ezer felhasználós licenc 80 ezer dollárba kerül.

Wolfgang Gentzsch, a Sun grid computing igazgatója elmondta, hogy cége a Sun Open Network Enviroment (Sun ONE) és a grid összeházasításában látja a jövőt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés