Connect with us

technokrata

Synergon-MÁV: sínen az informatikai fejlesztés

Laptop

Synergon-MÁV: sínen az informatikai fejlesztés

Megkezdődött a MÁV berendezéseihez kapcsolódó informatikai rendszer tervezése és kiépítése a MÁV Rt. országos hálózatán.

A Synergon Informatika Rt., a Hídépítő Rt. és a Csőszer Rt. által létrehozott konzorcium aláírta és elkezdte a „MÁV Rt. gázolajfeladó, -lefejtő és -tároló berendezéseihez kapcsolódó informatikai rendszer tervezése és kiépítése a MÁV Rt. országos hálózatán, összesen 46 helyszínen” elnevezésű komplex projekt kivitelezésére szóló szerződést. A konzorcium vezetője a Hídépítő Rt. A közel 1 milliárd forint értékű projekt 2004-ben zárul.

A projekt keretében a Synergon szállítja az üzemanyag-ellátó rendszerek tankautomatáit, az ezekhez kapcsolódó adatfeldolgozó munkaállomásokat és a központi szervert. Kiépíti az ezeket a rendszereket összekötő adatkommunikációs hálózatokat, és telepíti az alap- és alkalmazási szoftvereket. A rendszer üzemeltetéséhez 3 éves támogatást nyújt.

A MÁV Rt. saját üzemi töltőállomás-hálózattal rendelkezik vasúti járműveinek üzemanyag-ellátására. A hálózathoz tartozó 46 lefejtő-, tároló-, töltőhelyet kormányrendeletben meghatározott szabványok szerint és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelés miatt teljes mértékben át kell alakítania. A fenti két külső okot figyelembe véve, továbbá a MÁV belső törekvéseit az üzemanyag nyilvántartás korszerűsítésére döntött a töltőállomások infor-matikai rendszerének kialakításáról, melyet a jövedéki adó visszaigénylése miatt a VPOP is elfogad.

Az informatikai fejlesztés eredményeképpen a feladóhelyek mérési eredményeit kell a központi és 9 további adminisztrációs helyszínre eljuttatni, valamint megoldást kell nyújtani a tartályokban a szintmérésre, az adatok regisztrációjára, továbbá a rendszernek jeleznie kell a tartályban lévő üzemanyag túltöltését vagy az utántöltés akadályoztatását.

A feladóhelyekhez ajánlott Tankautomata (TA) beépített számítógép segítségével autonóm módon hajtja végre a tankolási műveletet és nyomtatja ki a tankolási bizonylatot, biztosítva a művelet végrehajtására illetékes személyek kártyás azonosítását. A Tankautomata csatlakozik a központi töltőállomási rendszerhez, a tankolással összefüggő technológiai berendezéseket és egyben feldolgozó funkciót is ellát. A felügyelő számítógép megfelelő kezelői felületet ad az üzemanyag bevételezésnek és a tankolások összesítésének nyilvántartásához, továbbá intelligens terminálja a központi adatbázisnak, ahol az egész rendszer kapcsolódik a MÁV Rt. már meglévő informatikai rendszeréhez.

A rendszer számos további védelmi, azonosító és nyilvántartási funkciót biztosít. A riasztórendszer a tartályok aknájának megnyitása esetén hang-fényjelzéssel riaszt, rögzítve a riasztás helyét és idejét. A rendszer részét képezi még mozdonyokba építendő gyűrűs azonosító-felismerő, jeladó berendezés, mely kommunikál a TA-val, valamint a szivárgásérzékelő rendszerek központi felügyelete, kontrollja is.

Szentiványi Kinga, a Synergon Informatika Rt. PR menedzsere a Terminal kérdéseire válaszolva elmondta: “A konzorcium a projektet pályáztatás útján nyerte el, más módszer szóba sem jöhetett a MÁV-nál, mert állami tulajdonú cég. A pályázat nyertesének kihirdetése után egy hosszabb egyeztetési folyamat volt a szerződés megkötéséig a projekt kivitelezésének pontos részleteiről, mely teljesen általános egy ilyen komplex projekt esetében, illetve kiemelt a MÁV-on belül több párhuzamos projekt összeegyeztetése miatt.”

A Terminal a PR menedzsertől azt is megtudta, hogy a Synergon már végzett hasonló fejlesztéseket – például olyan benzinkút-láncok esetében, mint a MOL, az ÖMV, vagy az ESSO.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle