Connect with us

technokrata

Feltűnt az első ATI R300-as monitorvezérlő

Laptop

Feltűnt az első ATI R300-as monitorvezérlő

A Computexen a VIA bemutatót tartott legújabb alaplapi chipsetük, a KT400 AGP 8x támogatásáról, egy R300 chipes monitorvezérlő segítségével.

Tulajdonképpen a KT400 AGP 8x támogatásának kiforratlan volta következtében részesült a nagyközönség abban a meglehetősen nagy szerencsében, hogy üzemelés közben láthatott egy ATI R300-as videokártyát. Ugyanis eredetileg a SiS Xabre 400 segítette volna a demonstrációt. Azonban némi probléma merült fel ezzel a kártyával (a KT400 AGP 8x támogatásának kiforratlansága miatt), ezért a választási lehetőségek szűkös volta miatt az egyetlen másik AGP 8x-et támogató kártyához fordult a VIA, az R300-hoz.

A bemutatón szereplő a kártya tervezését és gyártását VIA végezte. A kártyán 128 MB, 2,86 nanoszekundumos DDR memória kapott helyet. Ezek a memóriachipek 700 MHz-es effektív frekvencián üzemelnek. Ennek a magas órajelnek, valamint 256 bites memória-interfésznek köszönhetően a memória adatátviteli sebessége 22,4 GB másodpercenként. A mag órajeléről sajnos továbbra sem lehet biztosat tudni. Korábbi hírünkben még nem látott napvilágot olyan információ, hogy AGP 8x-es lesz-e az R300, a bemutató óta azonban egészen biztossá vált az új AGP támogatottsága.

Teljesítményéről annyit, hogy a néhány héttel ezelőtt megtartott E3-mon az id Software a DOOM III bemutatón ugyanezt a kártyát használta.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp