Connect with us

Új Netscape: mitől más, miért jobb?

Laptop

Új Netscape: mitől más, miért jobb?

91:7 – a két nagy rivális böngésző a piacból megszerzett aránya. A Netscape viszont egy ideje már azon dolgozik, hogy megváltoztassa ezt az állapotot, aminek első eredményét már bárki kipróbálhatja.

A preview kiadásban már napok óta letölthető Netscape 7 egyes vélekedések szerint inkább defenzív lépés az AOL részéről, mint támadás a Microsoft Internet Explorere ellen. Való igaz, hogy a korábbi verziók hibái javításra kerültek, ráadásul a szoftver sebessége is megnövekedett, s olyan kiegészítéseket kapott, amelyekkel riválisa már korábban is rendelkezett.

Mégsem lehet azt mondani, hogy a Netscape hetes verziója nem kínál semmi lényeges újdonságot, hiszen arra például egyik böngésző sem tud példát felmutatni, amire a Netscape igen: az AOL Time Warner szolgáltatásaival és az általa létrehozott tartalmakkal (üzenetküldés, zeneletöltés, hírszolgáltatás stb.) szoros integrációba került.

Persze ne becsüljük túl egy browser képességeit, de tény, az 1990-es évek közepén megjelent Internet Explorerekhez és Netscape-ekhez képest a jelenlegi böngészők nagy fejlődésen mentek át. Ebből elsősorban a Microsoft favoritja tudott profitálni, amely jelenleg a piac 91 százalékát uralja (szemben a Netscape 7 százalékával).

Ezen az arányon fog változtatni az AOL böngészőjének hetes verziója, amely Windows, Macintosh és Linux rendszerekkel működő platformokon egyaránt használható. Igaz, hogy a végleges verzióra még várni kell a nyár közepéig, de az már most látszik, hogy a korábbi variánsokhoz képest alaposan felvették a kesztyűt a Netscape programozói.

Áldozatokra mindazonáltal ennél a verziónál is szükség volt: a program megközelítőleg 19 megabyte-nyi memóriát foglal le és a rendszer felállása is lassul pár másodperccel. Ezért cserébe gyorsabb működést és az AOL egyéb termékeivel való szorosabb integrációt kap kézhez a felhasználó. A végső ítéletet pedig majd mi, felhasználók hozzuk meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom