Connect with us

Merevlemez nélküli PC-k – a jövő számítógépei?

Laptop

Merevlemez nélküli PC-k – a jövő számítógépei?

Az IBM új adattárolási elgondolása szinte korszakalkotónak tűnik, pedig nem tettek mást, csak átgondoltak egy már létező megoldást, s olyan köntösbe öntötték, amelynek kivitelezése egyáltalán nem kerül sokba.

A héten bemutatkozott az IBM új tárolótechnológiája, az iBoot, amely segítségével a PC-k a szerver(ek)ben levő merevlemezeket hálózaton keresztül érhetik el, méghozzá olyan megoldásban, hogy gyakorlatilag minden adatot az(ok)on tárolnak. Ennek köszönhetően akár több számítógép is ugyanazt a (távoli) háttértároló egységet használhatja elsődleges adattárolásra, függetlenül belső merevlemezeitől.

A Kék Óriás mérnökei azt ígérik, hogy a központosított adattárolásnak köszönhetően a cégek jelentős mértékben lecsökkenthetik az egyes számítógépeik karbantartási költségeit, mérsékelve például a szoftverfrissítésekre szánt időt. Az iBoot azt is lehetővé teszi, hogy a PC-ket a rájuk telepített Windows illetve Linux átkonfigurálása nélkül lehessen távolról vezérelni.

Az IBM izraeli részlege, a Haifa Research Lab fejlesztette ki az iBootot. Az izraeli mérnökök által létrehozott új technológia a PC és a távoli meghajtó közti kapcsolatot a relatíve új, iSCSI nevű hálózati szabvány biztosítja (ez kihasználja az Internet Protocol előnyeit).

Az elgondolás hasonlít a mainframe gépeknél alkalmazott megoldásokhoz, ám az iBoot esetében csak a háttértár-kapacitás kerül megosztásra, az egyes számítógépek összes többi részegységüket (memória, processzor stb.) úgy használják, mint egy nem iBootot alkalmazó hálózatba kapcsolt PC. Gyakorlatilag a PC-nél ülő felhasználók semmi változást nem látnak a korábbi állapothoz képest.

Egy iSCSI-adapter áráért bármelyik PC képessé tehető az iBoot alkalmazására. Ráadásul a nagyobb cégek (Cisco, HP, IBM) mind támogatják az iSCSI-szabványt; és mivel a számítógép-hálózatok működéséért leggyakrabban az Internet Protocol felelős, ezért a fejlesztők szerint a jelenleg használt megoldásoknál (Fibre Channel) mindenképpen olcsóbb lehet az iBoot. Végülis egy PC esetében az iBoot alkalmazása nem kerül többe, mint egy új Ethernet kártya hozzáadásába.

Ez a régi-új szemlélet megállíthatja azt a folyamatot, amelyet jelenleg a PC-s környezetben mind nagyobb merevlemezekre való igény jellemez. Gyors hálózattal ugyanis nincsen szükség 80-100 GB-os winchesterekre (mindössze az átmeneti állományok tárolását kell megoldani), minden egyéb adat (digitális fotók, videók, zenék, programok stb.) a szerveren nyugszik.

Pontos információk egyelőre nem állnak rendelkezésre a megjelenést tekintve, de az IBM képviselőinek nyilatkozatai szerint az iSCSI-kártyák hamarosan a piacra kerülhetnek.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom