Connect with us

technokrata

A merevlemez kiszáll a PC-ből

Laptop

A merevlemez kiszáll a PC-ből

Hamarosan minden háztartásban lesz merevlemez…

Réges régen (legalábbis ilyen technológiai fejlődés távlatából úgy tűnik) a számítástechnikában sokkalta kisebb tárolókapacitás állt rendelkezésre mind a szervereket, mind az otthoni felhasználókat tekintve. Az XT-k piacra jövetelekor a 20 MB-os merevlemezekkel felszerelt modellek a 10 MB-os winchestereket tartalmazókhoz képest százezrekkel (!) voltak drágábbak. A folyamatos fejlődéssel ugyan mindig úgy tűnt, hogy most már elég lesz a háttértár kapacitása, ám minden egyes alkalommal megjelentek olyan alkalmazások, amelyek gyorsan eltüntették a merevlemezen szabadon levő helyet.

Az IBM egyike a piacon legrégebben jelen levő cégeknek, hatalmas befolyással rendelkezik az ipar fejlődésére. A Kék Óriás tárolórendszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója, Currie Munce szerint a helyzet mit sem változott: a jelenleg kapható merevlemezek éppen azon a szinten vannak, amelyek kielégítik egy átlagos felhasználó tárolási igényeit.

Jelenleg nem is az a legfontosabb kérdés, hogy egy merevlemez 60 vagy 80 GB kapacitással rendelkezik, hanem hogy a rajta levő adatok milyen gyorsan érhetők el, milyen gyorsan lehet átmásolni őket. Ezzel összhangban az IBM felerősíti sebességbajnok winchestereinek vonalát, az Ultrastar új, 36 GB-os modellje például 15 ezres rpm-mel rendelkezik (s a 73 GB-os verzió mechanikája is képes percenként 10 ezer fordulatot lekezelni). (A jelenleg kapható merevlemezek döntő többsége vagy 5400 vagy 7200 rpm-re képes.)

Éppen ezért bármily meglepő is, de úgy tűnik, hogy nemsokára már nem a PC lesz a merevlemezek fejlődésének motorja. Nemrég ugyanis elkezdték meghódítani a piacot az olyan eszközök, amelyek videokazetta helyett winchesterre rögzítik a tévéadásokat.

Számtalan előnye van a digitális rögzítésnek, azon felül is, hogy a felvett anyagok minőségében nem áll be változás az idő múltával. Olyan lehetőségek is adottak egy ilyen platformon, amelyek a videokazettás technológia keretein belül nem voltak megvalósíthatók (például a kívánt anyaghoz való azonnali hozzáférés).

Ezzel szemben vannak olyan követelmények, amelyeknek a jelenlegi merevlemezek nem tudnak még megfelelni – például az átviteli sebesség nem elég gyors, illetve egy-egy ilyen alkalmazásnál nem ritka a 300-500 GB-os háttértár-kapacitás igény sem.

A tavaly eladott 1,2 millió darab digitális videorekorder még éppen csak a piac elindulását jelzi, az InStat/MDR felmérése szerint 2003-ra ez a szám már 6 millió körül fog mozogni (a bevétel pedig a tavalyi 550 millióról 2,3 milliárd dollárra fog megugrani). Munce szerint ma még nehéz elképzelni, hogy 5 év múlva már a legtöbb televízió beépített merevlemezzel fog érkezni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom