Connect with us

Hirdetés

technokrata

A merevlemez kiszáll a PC-ből

Laptop

A merevlemez kiszáll a PC-ből

Hamarosan minden háztartásban lesz merevlemez…

Réges régen (legalábbis ilyen technológiai fejlődés távlatából úgy tűnik) a számítástechnikában sokkalta kisebb tárolókapacitás állt rendelkezésre mind a szervereket, mind az otthoni felhasználókat tekintve. Az XT-k piacra jövetelekor a 20 MB-os merevlemezekkel felszerelt modellek a 10 MB-os winchestereket tartalmazókhoz képest százezrekkel (!) voltak drágábbak. A folyamatos fejlődéssel ugyan mindig úgy tűnt, hogy most már elég lesz a háttértár kapacitása, ám minden egyes alkalommal megjelentek olyan alkalmazások, amelyek gyorsan eltüntették a merevlemezen szabadon levő helyet.

Az IBM egyike a piacon legrégebben jelen levő cégeknek, hatalmas befolyással rendelkezik az ipar fejlődésére. A Kék Óriás tárolórendszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója, Currie Munce szerint a helyzet mit sem változott: a jelenleg kapható merevlemezek éppen azon a szinten vannak, amelyek kielégítik egy átlagos felhasználó tárolási igényeit.

Jelenleg nem is az a legfontosabb kérdés, hogy egy merevlemez 60 vagy 80 GB kapacitással rendelkezik, hanem hogy a rajta levő adatok milyen gyorsan érhetők el, milyen gyorsan lehet átmásolni őket. Ezzel összhangban az IBM felerősíti sebességbajnok winchestereinek vonalát, az Ultrastar új, 36 GB-os modellje például 15 ezres rpm-mel rendelkezik (s a 73 GB-os verzió mechanikája is képes percenként 10 ezer fordulatot lekezelni). (A jelenleg kapható merevlemezek döntő többsége vagy 5400 vagy 7200 rpm-re képes.)

Éppen ezért bármily meglepő is, de úgy tűnik, hogy nemsokára már nem a PC lesz a merevlemezek fejlődésének motorja. Nemrég ugyanis elkezdték meghódítani a piacot az olyan eszközök, amelyek videokazetta helyett winchesterre rögzítik a tévéadásokat.

Számtalan előnye van a digitális rögzítésnek, azon felül is, hogy a felvett anyagok minőségében nem áll be változás az idő múltával. Olyan lehetőségek is adottak egy ilyen platformon, amelyek a videokazettás technológia keretein belül nem voltak megvalósíthatók (például a kívánt anyaghoz való azonnali hozzáférés).

Ezzel szemben vannak olyan követelmények, amelyeknek a jelenlegi merevlemezek nem tudnak még megfelelni – például az átviteli sebesség nem elég gyors, illetve egy-egy ilyen alkalmazásnál nem ritka a 300-500 GB-os háttértár-kapacitás igény sem.

A tavaly eladott 1,2 millió darab digitális videorekorder még éppen csak a piac elindulását jelzi, az InStat/MDR felmérése szerint 2003-ra ez a szám már 6 millió körül fog mozogni (a bevétel pedig a tavalyi 550 millióról 2,3 milliárd dollárra fog megugrani). Munce szerint ma még nehéz elképzelni, hogy 5 év múlva már a legtöbb televízió beépített merevlemezzel fog érkezni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés