Connect with us

technokrata

Új LCD-technológia: meghajlítható képernyő

Laptop

Új LCD-technológia: meghajlítható képernyő

A Toshiba olyan technológiával állt elő, aminek demonstrációját először megtekintve minden bizonnyal nem fogunk hinni a szemünknek – bemutatták a hajlítgatható LCD-t.

A Toshiba bejelentette a világ első olyan LCD-jét, amely mindenféle strukturális károsodás veszélye nélkül meghajlítható. A 8,4 inch (21 centiméter) átlóval rendelkező, 800×600-as felbontásra képes eszköz egy aktív mátrixos TFT-LCD. Vastagsága kevesebb mint 4 tized milliméter, tömege pedig 20 gramm alatt van (ezzel a jelenleg elterjedt LCD-knél átlagosan 70-80%-kal könnyebb).

Ráadásul van egy olyan tulajdonsága is, amit a Toshiba mérnökei nem tudnak egészen pontosan behatárolni. Úgy tűnik ugyanis, hogy a rugalmas képernyő esetében sokkal kevésbé fenyegeti az embert áramütés veszélye, mert ellenállóbb ezzel szemben. Ennek mértékéről azonban nincsen információ (különböző forrásokból leszűrve úgy tűnik, mintha maguk a mérnökök sem lennének teljesen tisztában, hogy miért is történik ez).

A gyártó szerint a jelenleg kapható modelleknél az új LCD sokkal megbízhatóbb, ráadásul a minőség tekintetében is előttük jár. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a plasztik szubszrátum, amin a tranzisztorok készülnek, nagyon alacsony hőmérsékleten kerül gyártási folyamatba. Emellett a rugalmas LCD-hez extravékony üvegalapot használnak.

Első lépcsőfok az összehajtható LCD felé – mondták a Toshiba mérnökei. Sajnos a kereskedelmi forgalomban történő alkalmazására várni kell még, mert a cég egyelőre azon dolgozik, hogy tömegesen gyárthatóvá tegye termékét. A boltokban először 2004 körül várható a rugalmas LCD megjelenése.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom