Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ismét tiltott területen a VIA

Laptop

Ismét tiltott területen a VIA

A főként alaplapi chipkészleteiről ismert VIA Technologies sem akar kimaradni az új P4-ek támogatóinak sorából. A kérdés csak az, hogy az Intel vajon mit szól majd ehhez?

A pillanatnyilag is komoly vitákat kirobbantó, valamint kilátásba helyezett pereket előre vetítő Pentium 4 processzorok támogatására tervezett VIA chipsetek családja tovább bővült.

Az Intel szerint a már korábbról ismert P4X266 és P4X266A chipsetek gyártására sem jogosult a VIA, lévén licenc joga nincs rájuk. A most bejelentett újdonság még annyival növeli a tétet, hogy az 533 MHz-es FSB licencelésére is szükség lenne hozzá, ugyanis a P4X266E már a Pentium 4 processzorok legújabb tagjainak támogatására készült. Az ezen a piacon érdekelt gyártók közül egyébként csak a SiS fogadta el, hogy a nagyobb sebességű busz licencét is meg kell vásárolni. A VIA véleménye szerint azonban az új rendszerbusz lényegében azonos a korábbi, 400 MHz-es típussal, így licencét megvásárolni szükségtelen.

A 400 MHz-es FSB-t is támogató lapkakészlet mellett DDR memória üzemeltethető. Az alacsonyab rendszerbusz támogatottsága lehetővé teszi a korábbi P4 változatok, valamint az új, Socket 478-as Celeronok használatát. Az ilyen chipsetre épülő alaplapok további extrái között szerepelhetnek USB 2.0 csatlakozások, valamint ATA-133 támogatás, mindez csak a választott déli híd típusától függ.

A bevezetőben felvetett kérdés belátható időn belül megválaszolatlan marad. A most bemutatott újdonság jelentős elterjedését egyedül az Intel ellenlépéseitől tartó alaplapgyártók akadályozhatják meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés