Connect with us

Hirdetés

technokrata

100 GB-os lemez, amely kompatibilis a jelenlegi CD-olvasókkal is

Laptop

100 GB-os lemez, amely kompatibilis a jelenlegi CD-olvasókkal is

Tajvani tudósok létrehozták a jövő optikai adattároló lemezét, amely mellett a CD (de még a DVD) tárolókapacitása is nevetségesen kicsinek tűnik.

A Tajvani Nemzeti Egyetem tudóscsapata közzétette munkája eredményét, mely alapján a tajvaniak állítják, hogy kifejlesztettek egy 100 GB kapacitású, újraírható optikai lemezt (a jelenlegi maximum 17 GB, a kétoldalas két rétegű DVD-nek köszönhetően). Mindezen felül ezen technológia kompatibilis a jelenleg is létező CD- és DVD-szabványokkal (arra nem tértek ki, hogy a DVD-szabványok mindegyikét, vagy csak egy bizonyosat támogat). Ding Ping Tsai, a kutatást vezető professzor elmondása szerint mindössze a lejátszók chipjeit kell oly módon megváltoztatni, hogy azok képesek legyenek elolvasni a kisebb jeleket (ráadásul – némi megkötéssel – ezen fejlesztés nélkül is használható egy régebbi lejátszóban a lemez).

Az optikai lemezeket gyártó tajvani Ritek is közreműködött az 1998 óta tartó fejlesztésben, melynek eredményeképp sokkal nagyobb adatsűrűséget sikerült elérni, mint a jelenleg használt szabványok esetében. Ugyan a többi, nagyobb kapacitást olvasó eszközök mind kék lézerrel olvassák le az adatokat, a tajvaniak megmaradtak a jó öreg, bevált vörös lézernél.

Egy úgynevezett near-filed optikai technológiának köszönhető a kapacitás terén bekövetkezett ugrás, ennek révén ugyanis a vörös lézer még kisebb jeleket képes rögzíteni az adathordozón. A kisebb jelek pedig még sűrűbben írhatók egymás mellé, tehát ugyanakkora felületre még több adat vihető fel.

A lemez két rétegből áll, az első a 10-20 nanométer vastagságú transzparens (átlátszó) réteg (azaz a spacer), a második pedig az aktív réteg, ez lép kölcsönhatásba az írólézerrel, s itt keletkeznek a parányi adatjelek.

Várhatóan 2004 folyamán kerülhet kereskedelmi forgalomba a 100 GB-os lemez, nem tisztázott azonban az ára, ám az bíztatólag hat, hogy a fejlesztők a jelenlegi eredményeket mindössze 871 ezer dollár ráfordítással érték el.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés