Connect with us

100 GB-os lemez, amely kompatibilis a jelenlegi CD-olvasókkal is

Laptop

100 GB-os lemez, amely kompatibilis a jelenlegi CD-olvasókkal is

Tajvani tudósok létrehozták a jövő optikai adattároló lemezét, amely mellett a CD (de még a DVD) tárolókapacitása is nevetségesen kicsinek tűnik.

A Tajvani Nemzeti Egyetem tudóscsapata közzétette munkája eredményét, mely alapján a tajvaniak állítják, hogy kifejlesztettek egy 100 GB kapacitású, újraírható optikai lemezt (a jelenlegi maximum 17 GB, a kétoldalas két rétegű DVD-nek köszönhetően). Mindezen felül ezen technológia kompatibilis a jelenleg is létező CD- és DVD-szabványokkal (arra nem tértek ki, hogy a DVD-szabványok mindegyikét, vagy csak egy bizonyosat támogat). Ding Ping Tsai, a kutatást vezető professzor elmondása szerint mindössze a lejátszók chipjeit kell oly módon megváltoztatni, hogy azok képesek legyenek elolvasni a kisebb jeleket (ráadásul – némi megkötéssel – ezen fejlesztés nélkül is használható egy régebbi lejátszóban a lemez).

Az optikai lemezeket gyártó tajvani Ritek is közreműködött az 1998 óta tartó fejlesztésben, melynek eredményeképp sokkal nagyobb adatsűrűséget sikerült elérni, mint a jelenleg használt szabványok esetében. Ugyan a többi, nagyobb kapacitást olvasó eszközök mind kék lézerrel olvassák le az adatokat, a tajvaniak megmaradtak a jó öreg, bevált vörös lézernél.

Egy úgynevezett near-filed optikai technológiának köszönhető a kapacitás terén bekövetkezett ugrás, ennek révén ugyanis a vörös lézer még kisebb jeleket képes rögzíteni az adathordozón. A kisebb jelek pedig még sűrűbben írhatók egymás mellé, tehát ugyanakkora felületre még több adat vihető fel.

A lemez két rétegből áll, az első a 10-20 nanométer vastagságú transzparens (átlátszó) réteg (azaz a spacer), a második pedig az aktív réteg, ez lép kölcsönhatásba az írólézerrel, s itt keletkeznek a parányi adatjelek.

Várhatóan 2004 folyamán kerülhet kereskedelmi forgalomba a 100 GB-os lemez, nem tisztázott azonban az ára, ám az bíztatólag hat, hogy a fejlesztők a jelenlegi eredményeket mindössze 871 ezer dollár ráfordítással érték el.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom