Connect with us

technokrata

Intel Pentium 4-es 21 dollárért

Laptop

Intel Pentium 4-es 21 dollárért

Ennyibe kerül egy vadonat új Pentium 4-es processzor, persze nem akárkinek…

Közismert, hogy a processzorok fizikai előállításának költségei jóval az értékesítési ár alatt vannak (igaz, ebben nincsen benne a gyártósorok létrehozása és az architektúra kifejlesztésének költsége). Az Intelnek egy darab Pentium 4-es 21 dollárjába kerül, azaz ekkora összeget kell a gyártónak befektetnie egy processzor létrehozásához.

Az AMD is nagyon közel van ehhez az értékhez, egy Athlon XP processzor létrehozása 22 dolláros befektetéssel érhető el. Mindkét cég termékei 130 és 700 dollár közötti áron kerülnek értékesítésre, így igencsak nyereségesnek tűnik a processzorgyártás.

Különböző módszerekkel képes a két gyártó leszorítani a költségeket: az Intel a 300 milliméteres szilíciumszeletek alkalmazásával csökkentette le az egy processzorra jutó előállítási költségeket. Ráadásul Andy Bryant, a cég kereskedelmi igazgatójának nyilatkozata szerint a konkurenciához képest (amit nem nevezett meg) a szeleteken 50 százalékkal magasabb a jó chipek aránya. Az AMD egyelőre még nem állt át a 300 milliméteres waferek alkalmazására, ám Athlon processzorainak magmérete kisebb riválisáénál.

Ez bizonyos tekintetben a legészszerűbb döntés volt az AMD részéről, hiszen a nagyobb szilíciumszelet adoptálása nagy befektetéseket igényel, míg a magméret összepréselése ugyanezt az eredményt hozza.

Mi lesz a következő lépés? Még újabb gyártási technológia alkalmazása, amely várhatóan a jövő év során fog debütálni. Az Intel ugyanis ekkorra tervezi megjelentetni a Pentium 4 következő változatát, a Prescottot, amely már csak 90 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik (s ugyanennyi lesz négyzetmilliméterben a processzormag területe). Az AMD Clawhammerének hasonló paramétere csak 63 négyzetmilliméter lesz.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom