Connect with us

technokrata

Új Celeron processzor: előre vagy visszafelé fejlődik?

Laptop

Új Celeron processzor: előre vagy visszafelé fejlődik?

Ambivalens érzelmek kerítik az embert hatalmába, mikor szembetalálkozik az új Celeron processzor képességeivel. Gyorsabb, mint elődje, de számos tekintetben alulmarad a korábbi modellel szemben…

A napokban debütált 1,7 GHz-es Celeron processzor a Pentium 4 architektúrájára épül, szemben az 1,4 GHz-es Celeronnal, amely a P III-asok esetében alkalmazott felépítéssel rendelkezik.

Ennek köszönhetően az 1,7-es Celeron 400 MHz-es FSB-vel rendelkezik, szemben a korábbi modell 100 MHz-es front side bus-ával szemben. Több hátulütője is van azonban az új architektúra alkalmazásának.

Először is, az új processzorba csak 128 KB másodszintű cache került, míg a régi Celeronokban közismerten 256 KB-nyi dolgozik. Az 1,7 GHz-es Intel processzor 180 nanométeres gyártási eljárással készül, szemben az 1,4 GHz-esével, amely a korszerűbb 130 nanométeres metódus alkalmazásával kerül le a futószalagról.

Igaz, a tesztek alapján a nagyobb frekvencián működő processzor gyorsabbnak bizonyult, de nem annyival, mint ahogy azt eredetileg elvárták.

Az Intel szeretné, ha gyorsan lecserélődnének a régi Celeronok, ezért az 1,7 GHz-es verziót olcsóbban kínálja, mint az 1,4 GHz-est (egészen pontosan 6 dollár van a két modell között, ugyanis ezres tétel vásárlása esetén a gyorsabb processzor 83 dollárba kerül, míg régebbi társa 89 dolláros áron vásárolható meg).

Mindazonáltal vegyes szájízt hagy maga után az új Celeron, hiszen ha megtartották volna az előd jó tulajdonságait, akkor ez a verzió nagyon izmos lehetett volna. Talán éppen ezért lett bizonyos szinten lebutítva, mert az Intel nem akart saját magának konkurenciát csinálni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom