Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sikeresen debütált az Oracle technológiája a választásokon

Laptop

Sikeresen debütált az Oracle technológiája a választásokon

Magyarországon a 2002-es országgyűlési választásokon először működött élesben az Oracle fürtözéses technológiája.

[sajtóközlemény]A 2002-es választások lebonyolítására kialakított informatikai rendszer az Oracle 9i adatbázist illetve az Oracle9i RAC (Real Application Cluster) adatbázis-fürtözési technológiát használta a nagy mennyiségű és biztonságos adatfeldolgozás lebonyolítására. Magyarországon ez az infrastruktúra most került először alkalmazásra, amely az adatbázist tekintve 100%-os rendelkezésre-állást és megbízhatóságot nyújtott a hazai környezetben kiemelkedően magas szintű elvárások szerint kiépített rendszerhez.

A rendszernek az alapvető elvárást, a hibamentes működést számos egyedi feltételnek megfelelve kellett teljesíteni. Közel 2000 adatrögzítésre szolgáló PC-t kellett kiszolgálni, amelyekről mintegy 35 ezer adatlap és jegyzőkönyv adatai kerültek feldolgozásra alig 4 óra alatt. A feldolgozott adatokból 10 percenként friss információt kellett továbbítani a központ, illetve az internetes felhasználók felé. További fontos feltétel volt a tervezésnél a könnyű betanítási lehetőség is, tekintettel a nagyszámú felhasználóra. Az adatbevitelre szolgáló terminálokon kívül egy vezetői információs rendszer is kiépítésre került.

A rendszerhez egyedileg kialakított háromrétegű alkalmazás került kifejlesztésre. Az adatbázis-konfigurációt az Oracle9i adatbázis illetve Oracle9i RAC (Real Application Cluster) jelentette, amely a központi számítógép két külső node-ján futott. Ez szolgálta ki az alkalmazásszervereket (egy clusterben négy nodot), illetve ezekre a gépekre érkeztek a különböző felhasználók adatai a területi választási irodákból és az okmányirodákból. A rendszerhez kapcsolódó gépek 64-512 kbyte/sec fölötti adatátviteli kapacitással bíró menedzselt bérelt vonalakon csatlakoztak, de ez az érték egyes helyeken elérte s 2 megabyte/sec-ot is.

A biztonság érdekében az infrastruktúra úgy került kialakításra, hogy minden tekintetben kihasználhatók legyenek az Oracle9i Real Application Cluster (RAC, valódi alkalmazásfürt) nyújtotta magas szintű adatbiztonsági funkciók. A RAC az Oracle adatbáziskezelő speciális, több node-os kiterjesztése, amely nagyfokú skálázhatóságot és rendelkezésre állást biztosít a teljesítmény feláldozása nélkül. A RAC olyan hardverfürtön (node-ok csoportján) fut, amelyek egymással együttműködve kívülről egy rendszernek látszanak. A hardver-felépítés szerverekből, szerverek közötti nagy sebességű hálózati kapcsolatból és közös merevlemezes alrendszerből áll, amelyekben a szerverek közösen használják és menedzselik a merevlemezen elhelyezkedő adatokat, de a saját fizikai memóriáikat nem osztják meg, hanem egységes memóriát hoznak létre. A szerverek egy vagy több processzorból álló gépek lehetnek, amelyek saját operációs rendszerrel, adatbázis-példánnyal és alkalmazásszoftverrel rendelkeznek.

Az Oracle9i adatbázis-kezelő számos, a választási rendszerben elengedhetetlen hibatűrési és rendelkezésre állási tulajdonsággal bír (katasztrófa elleni védelem, rendszerhiba elleni védelem, emberi hibák elleni védelem és tervezett leállások kezelése), amelyekből több a RAC-nak köszönhető. A rendszerhibák elleni védelem területén kiemelkedő a RAC által teremtett transzparens clusterarchitektúra-kezelő környezet, amely technológiát korábban az Oracle Parallel Server néven ismert opció alapozta meg. Az Oracle cluster-környezetekre kialakított másik architektúrája az Oracle Fail Safe, amely automatikusan végzi a cluster tartalékképzését.

Az emberi hibák elleni védelmet – a LogMiner és DataGuard funkció mellett – az adatbázis-kezelő megújított rollbackszegmens-kezelője, az Automated Undo Management biztosította, amelyben az úgynevezett visszamenőleges lekérdezési funkciónak (Flashback Query) a jóvoltából az adatok valamely múltbeli időpont szerinti állapot kérdezhető le.

Az internetes adatszolgáltatást tekintve a biztonságos működést tűzfalak biztosították, a központban a nagyobb biztonság érdekében az Internet használata tilos volt. A webes adatszolgáltatás keretében több PC (tűzfalon át) külön került kiszolgálásra, amelyek html formátumú tartalmat generáltak az adatbázisból, és ezen keresztül szolgálták ki a felhasználókat. A rendszer tehát Internetről közvetlenül nem volt elérhető, csak az előtét PC-ken keresztül.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés