Connect with us

technokrata

Szokatlan számítógép az Apple-től

Laptop

Szokatlan számítógép az Apple-től

Az Apple olyan számítógépet mutatott be, amire senki sem számított. Egy olyan darabbal gyarapodott a cég termékpalettája, amely képes volt elrugaszkodni a cég eddigi felfogástól…

Xserve – az Apple új számítógépének neve. Szokatlan név egy (a cégtől) szokatlan terméknek, az Xserve ugyanis az Apple első rack-szervere. Habár a számítógép eredetileg olyan helyekre lett kifejlesztve, ahol sok Macintosh van, az üzleti alkalmazásoknál is megállja a helyét, köszönhetően többek közt a beépített hardverellenőrzésnek.

A pizzadoboz méretű számítógép erősen hasonlít a PC iparban használt blade-szerverekre. Saját chippel rendelkezik az input/output funkciók gyorsítására. Kétféle modell közül lehet választani, az egyikben egy darab, a másikban két darab 1 GHz-es G4-es processzor teljesít, mindegyiket L2 és L3 cache-sel látták el. Az egyprocesszoros számítógép 256 MB DDR memóriával rendelkezik, a duál-CPU-s Xserve 512 MB-nyi DDR memóriát tartalmaz magában.

Bármely változatot is vegye meg az ember, a számítógépben egy 60 GB-os merevlemez biztosítja a háttértár-kapacitást, ám a működés közben cserélhető meghajtóknak köszönhetően akár 480 GB-nyi merevlemezt is be lehet tárazni a szerverbe. Egy gigabites Ethernet portokkal is rendelkezik a két modell.

„A leggyorsabb Mac architektúra, amit valaha is építettünk” – mondta Steve Jobs az Xserve-re, melyekre tegnaptól lehet rendeléseket leadni (igaz, a kiszállítás csak a jövő hónapban kezdődik meg). Áruk 3000 illetve 4000 dollár, természetesen kiépítettségtől függően.

Érdekesség gyanánt megcsillantották a jövőt az Apple-nél: egy olyan Xserve-en is dolgoznak, amely akár 14 merevlemezt is képes befogadni, ezzel az összkapacitást másfél terabyte fölé tornázni. Ez a rendszer két 2 gigabites száloptikás csatlakozással rendelkezik, kielégítvén a nagy sebesség iránti igényeket.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom