Connect with us

Microsoft Office: már kopogtat a jóval olcsóbb rivális

Laptop

Microsoft Office: már kopogtat a jóval olcsóbb rivális

Hamarosan bárki lecserélheti Microsoft Office programját egy olyan alkalmazáscsomagra, amely jóval olcsóbb árán kívül sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik a redmondi cég termékével szemben.

Május 21-én kerül forgalomba 76 dolláros áron a Sun StarOffice 6.0-s verziója. A korábbi variánsok (köztük az 5.2-es is) ingyenesen voltak elérhetők, ám a jobb terméktámogatás miatt a Sun az év elején úgy döntött, hogy irodai programjának új verzióját már pénzért teszi csak elérhetővé (természetesen egyéni felhasználásra továbbra is ingyenesen elérhető a szoftver, amely letölthető a kapcsolódó linkek egyikére kattintva).

Ugyan nincsen ingyen, ám mégis olcsóbb a szoftvercsomag, mint a rivális Microsoft terméke, amely uralja a piac 95 százalékát, ám egy nagyságrenddel többe kerül: az Office alapverziója 479 dollár, az upgrade változat 239 dollárba kerül, de még az oktatási verzióért is 149 dollárt kell fizetni. Ezért a StarOffice azoknak ajánlott, akik egy kevésbé költséges alternatívát keresnek, mondta Cheryln Chin, a Sun Szoftver csoportjának üzleti fejlesztésekért felelős részlegének vezetője.

Létezik egy még olcsóbb megoldás is a Sun részéről, ehhez azonban nagyobb tételben kell vásárolni a StarOffice-ból. Így viszont akár 25 és 50 dollárra is leszorítható egy-egy példány ára. Ráadásul oktatási segédletként vásárolva csak a CD anyagárát, a használati útmutatót és a szállítást kell kifizetni.

Miért lehet akkor mégis töprengés tárgya a váltás? A válasz a két szoftver közti különbségből adódik, a Microsoft Office-áról való átállás időbe (az új eszközöket, lehetőségeket, megváltozott felületet meg kell szokni) és pénzbe (megvenni az új szoftvert, kiképezni az alkalmazottakat a használatára, biztosítani a teljes adatbázis-kompatibilitást stb.) kerül. A Gartner piackutató cég elemzése szerint minden egyes felhasználói váltás 1200 dollárjába kerül az ezt kivitelező cégnek, ám a Sunnál cáfolták az összeg ilyen magas szintjét.

A StarOffice 6-os verzióját körülbelül 1,8 millió felhasználó tesztelte, akiknek 70-80 százaléka annyira meg volt elégedve a programmal, hogy át is tértek a használatára. Az alacsony áron kívül ugyanis van még egy nagyon vonzó tulajdonsága a szoftvernek: akár csak az OpenOffice, ez is a Sun és egyéb cégek által kifejlesztett nyílt forrású projectj nyomán jött létre. Éppen ezért a termék ingyenesen módosítható bárki által, aki veszi a fáradtságot, hogy a programsorok mélyére merüljön.

Ráadásul nemcsak Microsoft operációs rendszerek alatt használható a StarOffice, a Sun meg fog jelentetni olyan verziókat is, amelyek Mandrake, SuSE, Turbolinux és egyéb Linux-disztribúciókon is működőképesek.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom