Connect with us

Hirdetés

technokrata

Forma 1-es versenyautókban dolgozó operációs rendszer

Laptop

Forma 1-es versenyautókban dolgozó operációs rendszer

El sem hinnénk, mennyi helyen van szükség egy operációs rendszerre. Nem is olyan régóta már a Forma 1 sem mentes az ilyen szoftverektől, amelynek részletei most kerültek nagyobb fénybe…

Számos olyan csúcskategóriás termék van, amiben elektronika dolgozik, ám ezek működéséről nem sokat tudunk. Az egyik ilyen cég, ami ilyen eszközökkel foglalkozik szoftver szinten, a Wind River System, amelynek operációs rendszere nemrég elnyerte a jogot arra, hogy Forma 1-es versenyautókban használják.

Szerdán, azaz a mai napon kerül bejelentésre, hogy a Federation Internationale de L´Automobile (FIA), amely a Forma 1-es és egyéb autóversenyek igazgatásáért felelős, a VxWorks nevű operációs rendszert megfelelőnek tartotta a feladatra. Olyan istállók használják a szoftvert, mint a Ferrari, a Renault, a Toyota és a Minardi.

A VxWorks a Magneti Marelli nevű itáliai cég motorfelügyelő termékében teljesíti feladatait. Képes vezeték nélkül adatokat küldeni az autók és a depóban levő technikusok között, sőt, nem olyan rég óta már lehetőség van az autók egyes jellemzőit kívülről, a technikusok felől befolyásolni TCP/IP-n keresztül (olyan elektronikus utasítások küldhetők a versenyautóknak, mint például a felfüggesztés vagy a beszívott oxigén mennyiségének megváltoztatása). Egy korábbi cikkünk foglalkozott is a témával, azt a kérdést boncolgatva, mekkora veszélyt rejthet a nem megfelelő biztonság, illetve a hackerek mekkora kárt tudnak okozni.

Az üzlet révén a beágyazott szoftverek egyik legnagyobb gyártója, a Wind River egyrészt extra bevételekre, másrészt ázsiójának növekedésére tehet szert. A már eddig is domináns cég olyanná válhat, mint a Microsoft az asztali számítógépek terén (igaz, a redmondi óriás már próbálgatja szárnyait ebben az üzletágban is).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés