Connect with us

technokrata

Jól vizsgáztak az aktív hálózati eszközök a választások idején

Laptop

Jól vizsgáztak az aktív hálózati eszközök a választások idején

A Cisco routerek, switchek és tűzfalak zavartalan adatkapcsolatot biztosítottak a szavazókörzetek adatbeviteli végpontjai és az Országos Választási Iroda központi számítógépei között.

A szavazatszámláló bizottságok tagjait is beleértve az ország 3153 településének 11 ezer szavazókörében összesen mintegy százezer ember vett részt a 2002-es országgyűlési választások körüli munkákban. A mintegy kétezer munkaállomást magában foglaló szavazatösszesítési rendszer kialakításához és üzemeltetéséhez azonban mindössze kétszáz szakember munkája volt szükséges.

Míg az 1998-as választások idején a helyben rögzített adatokat a helyi választási irodák számítógépein összesítették, onnan pedig a replikált adatok kerültek a Belügyminisztérium Központi Hivatalban működő Országos Választási Iroda központi tájékoztató rendszerébe, idén központosított adatbázis alapján folyt a szavazatösszesítés – mondta el Deményné Kertész Krisztina, az Országos Választási Iroda informatikai vezetője.

E célra az okmányirodai hálózat meglévő – és a választások napjain csak e célt szolgáló – infrastruktúráját használták, kellő redundanciával látva el a Cisco alapokon működő hálózatot. A Siemens Rt. fővállalkozásában továbbfejlesztett informatikai rendszer hálózatbővítési és -felügyeleti teendőit a KFKI LNX végezte. A rendszer kiépítésében közreműködtek a KFKI Direkt Kft. munkatársai is. A bővítéshez szükséges aktív hálózati elemeket, Cisco routereket, switcheket és PIX tűzfalakat – akárcsak az okmányirodai rendszer esetében – a Cisco Systems Magyarország biztosította. Az alkalmazásfejlesztés az Idom Rt. feladata volt. A mintegy 2,5 milliárdos informatikai költségvetésben szerepeltek még központosított közbeszerzés keretében beszerzett eszközök, a projektmenedzsment-támogatást és a minőségbiztosítási feladatokat az AAM Tanácsadó Kft. és Zalaszám Kft. konzorciuma látta el, míg az esetleges hackertámadások felderítése a Sun Microsystems Magyarország munkatársaira hárult.

A biztonság érdekében egymástól elválasztott módon működött az okmányirodai hálózatra épülő szavazatösszesítési, illetve a tájékoztatási rendszer, amelyből a médiák és a pártok képviselői ISDN, illetve közvetlen vonalon kaphatták meg a részeredményeket. A háromrétegű architektúrát megvalósító, azaz elkülönített adatbázisszerverből, alkalmazásszerverből és ugyancsak elkülönített, egyszerűsített böngészős felületet mutató kliens oldalból álló szavazatösszesítési rendszer a 99,01 százalékos összesített állapot eléréséig folyamatosan szolgáltatta az adatokat a külön védelmi zónában elhelyezett tájékoztatási rendszer felé, amely átlagosan 3-5 percenként frissítette az eredményeket a nyilvános weboldalakon.

Biztonsági megfontolásokból külön szerver szolgálta ki a választási feladatokban részt vevő apparátus belső intranet hálózatát – a nyilvános hálózattal megegyező adattartalommal.

A nyilvánosság gyors és megbízható tájékoztatása mellett az Országos Választási Iroda munkatársai kiemelt figyelmet fordítottak a biztonsági kérdésekre. A rendszerbe csak meghatározott munkaállomásokról, memóriakártya és jelszó birtokában jelentkezhettek be a felhasználók. Mint az Országos Választási Iroda informatikai fejlesztésekért felelős vezetője elmondta, a választások első fordulója alatt összesen negyven sikertelen betörési kísérletet észleltek a szakemberek a hálózat aktív elemein, amelyeket sikeresen elhárítottak, a második forduló azonban adatbiztonsági szempontból ennél is eseménytelenebbül zajlott. S bár országszerte gondoskodtak backup rendszerekről, sem a választókerületek tartalék okmányirodái, sem a fővárosi tartalékként kijelölt Központi Okmányiroda készenlétbe helyezett rendszereinek felélesztésére nem volt szükség.

Ugyancsak hibátlanul működött a választási ügyviteli rendszer, amelyek végpontjait a polgármesteri hivatalok jegyzőinél lévő választási irodákban, illetve a területi választási irodák vezetőinél alakították ki. Deményné Kertész Krisztina szerint a választási informatikai rendszer maximálisan megállta a helyét, és bizonyította az igazgatási gyakorlatban nap mint nap jól vizsgázó okmányirodai infrastruktúra választási célra történő hasznosíthatóságát.

Adatok a 2002-es magyarországi országgyűlési választás tájékoztatási rendszeréről:

Az I. forduló során 16 millió látogatást regisztrált az internetes tájékoztató rendszer, a II. forduló során 19 milliót.

A választási feladatok adatfeldolgozási feladataiban a területi szerveket segítő informatikai eszközökön túl 280 okmányirodában körülbelül 2000 munkaállomás vett részt.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom