Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D-teszt: a Via processzora gyorsabb az Intel CPU-jánál?!

egyéb kütyük

3D-teszt: a Via processzora gyorsabb az Intel CPU-jánál?!

Megegyező környezeti feltételek mellett két – rivális gyártó által készített – közel azonos teljesítményű processzort összehasonlítva meglepő eredmény alakult ki.

A Via még évekkel ezelőtt felvásárolta az akkor harmadik legnagyobb processzorgyártót, a Cyrixet. Abban az időben ugyan nem tudott vele azonnal mit kezdeni, ám nekilátott a technológia továbbfejlesztésének, aminek lassan kezdenek beérni az eredményei.

A jelenleg kapható C3-as processzorok 130 illetve 150 nanométeres gyártási eljárással készülnek, órajelük 933 MHz-ig emelkedhet. FSB-jük 100 és 133 MHz-es lehet, s rendelkeznek elsőszintű (128 KB) és másodszintű (64 KB) cache-sel. Socket 370-es kompatibilitásuk miatt sok régebbi alaplapban és notebookban képesek üzemelni, a 3DNow! és az MMX utasításkészlet támogatásának köszönhetően multimédia képességeik sem elhanyagolhatók.

Közismerten alacsony energia-felvételük és kicsiny vezetőcsík-szélességű gyártási eljárásuk miatt a leadott hőmérséklet tekintetében előkelő helyet foglalnak el a többi processzorgyártó termékeihez képest (talán egyedül a Transmeta Crusoe processzorai képesek még kisebb hőleadásra). Ezen sok előny azonban mit sem ér, ha nincsen mögötte kellő teljesítmény. A köztudatban az terjedt el, hogy ezek a processzorok ugyancsak alulmaradnak az Intel Celeronjával összehasonlítva. Egy külföldön elkészült teszt viszont nem ezt mutatja, sőt…

Két processzor, a Via 933/133 MHz-es C3-asa és egy 900/100 MHz-es Celeron mérte össze az erejét a teszt során (a tesztgép minden más tényezője megegyezett). Egyértelmű eredmény született a hőcsatában: a Via lapkája csak akkor maradt alul (ventilátor nélküli hűtés esetén!), amikor a Celeron hűtőbordáján már egy ventilátor dolgozott (ráadásul processzorterhelő alkalmazások futtatása révén leterhelték mindkét versenyzőt, s közel 50 fokos mérési adatok mellett mindössze 1 (!) fokos különbség adódott).

Ezek után egy teljesítményteszt következett, ahol a MadOnion cég 3DMark 2000 és 2001-es verziója biztosította a mérési módszert. Meglepő eredmény született: a C3-as 15-20 százalékkal nagyobb értéket volt képes produkálni! Igaz, a grafikus vezérlő miatt mindkét CPU esetében alacsonyra sikeredtek a mérési eredmények. A Celeron felé billent viszont a mérleg nyelve a memóriateljesítmény mérésénél, itt az Intel processzora teljesített jobban.

DVD-lejátszás is bekerült a tesztbe, ezt mindkét processzor képes volt elfogadhatóan teljesíteni, ám mindkét versenyzőnél tapasztalható volt egy negatívum. A Celeron esetében a processzorhűtő-ventilátor hangos zaja zavarta a filmnézés zavartalanságát, a C3-as chipnél ugyan nem jelentkezett ilyen probléma (hiszen aktív léghűtés nélkül is megállta helyét), ám a DVD-lejátszáson kívül semmilyen egyéb alkalmazás nem futhatott, mert akkor bizony be-beszaggatott a kép.

Tény, hogy napjaink erőforrás-igényes világában egy 900 MHz-es processzor vételét talán már nem lehet hosszú távú befektetésnek venni, ám a Via célja sosem az volt, hogy ő gyártsa a legnagyobb teljesítményű processzorokat. Kategóriájában vitathatatlanul nagyot teljesít a C3-as, alacsony árkategóriájú számítógépekbe ideális választás lehet.

A részletes teszt (angolul) megtekinthető a kapcsolódó linkek között.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés