Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rossz képminőségű videokártyák – megvan a hiba oka

Laptop

Rossz képminőségű videokártyák – megvan a hiba oka

Nem ritka eset, hogy ugyanaz a videokártya, ami a szomszédnál hibátlan minőséget produkál, saját számítógépünkben már közel sem teljesíti az elvárt szintet. Mi az oka és lehet-e tenni ellene? Részletek itt…

Hosszú utat járt be az Nvidia, amíg eljutott oda, ahol most tart. A 3dfx árnyékában létrejött távol-keleti cég ügyes üzletpolitikájával, jó minőségű termékeivel hamarosan a piac meghatározó szereplőjévé vált, majd a 3 dimenziós forradalmaz kiváltó 3dfx felvásárlásával átvette a vezető szerepet.

Az NV 25-ös chipen alapuló, nemrégiben megjelent GeForce 4 sok újítást tartalmazott a korábbi kártyákhoz képest, megfelelően izmos számítógéppel elképesztően részletes 3 dimenziós képeket képes produkálni. Hogyan fordulhat elő akkor azonban az, hogy 2 dimenzióban némelyik kártya nem a tőle elvárható minőséget produkálja?

Egyesek a chipeket okolják, miszerint az Nvidia nem képes azonos minőségű termékeket gyártani. Hogy ez mennyire igaz, azt nem tudni, de az tény, a 2 dimenziós képminőségért nagyban felel a chip köré épített kártya. Erre ékes bizonyítékul szolgál a Gainward TI 4600-as videokártyája, amely észrevehetően szebb képet ad a hasonló chipre alapuló társainál.

Úgy tűnt, hogy az először a GeForce 3-as kártyáknál felmerülő problémából okulnak a gyártók, ám a 4-es sorozat piacra kerülésével megállapítható, hogy ebben az irányban nem történt jelentős előrelépés. Éppen ezért az Nvidia-nál úgy döntöttek, következő generációs chipjeikben, az NV 30-asban jobban odafigyelnek erre a problémára.

Egészen pontosan nem is magában a chipben, hanem a köré épülő referencia-alkatrészek tekintetében lesz szigorúbb a cég: jelenleg, az olcsóbb kártyákat gyártó cégek silányabb minőségű kondenzátorokból, ellenállásokból és egyéb olcsóbb alkatrészekből építik össze termékeiket. A távol-keleti cég a következő GPU-nál sokkal erőteljesebben fog hatni szerződéses partnereire, hogy ezt a problémát megszüntessék (a nagyobb cégek – mint például a Fujitsu-Siemens és a Dell – már jelenleg is megfelelnek ennek a szigorúbb szabályozásnak).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés