Connect with us

technokrata

Pontosvessző miatt működésképtelen videokártya – ˝orvosi˝ műhiba?

Laptop

Pontosvessző miatt működésképtelen videokártya – ˝orvosi˝ műhiba?

A már kereskedelmi forgalomban lévő hardvereszköz bizonyos körülmények között így lényegében használhatatlan.

A piaci újdonságnak számító, egyébként kiváló Pinnacle Studio Deluxe otthoni videodigitalizáló kártya driverébe érdekes hiba került: egy pontosvesszőt ˝felejtettek˝ a programban, ami bizonyos körülmények között az eszköz működésképtelenségét okozza.

A tünet – melyet (most már) boldog kártyatulajdonosként e cikk írójának is volt alkalma megtapasztalni – egy tökéletesen feltelepülő, az eszközlistában két egységként megjelenő videodigitalizáló kártya, amelyet a helyesen végbement telepítési művelet ellenére sem látnak a szoftverek analóg capture eszközként (a digitális capture a FireWire porton keresztül történik, amihez a Windows-nak van beépített drivere).

A felfedezés olyannyira friss, hogy a hibás drivernek – melyet CD-n mellékelnek a kártyához – egyelőre nincs javítása, a ˝No drivers found.˝ üzenettel néz felénk a support-oldalon. A megoldást a termék Webboardján (fórum) sikerült megtalálni, ahol az egyik fórumozó teszi közzé a Pinnacle Supporttól e-mailben kapott megoldási javaslatot, amely azt tanácsolja, hogy a driver .inf leírófile-jából a felhasználó távolítsa el a véletlenül ott maradt pontosvesszőt. A file-részlet – melynek az utolsó sorában valóban ott figyel a pontosvessző – a következőképpen mutat.

[Pinnacle]
%Lime46%=Overlay,PCIVEN_1131&DEV_7146&SUBSYS_000A11BD
%Lime46%=Overlay,PCIVEN_1131&DEV_7146&SUBSYS_000F11BD
%Lime46%=Overlay,PCIVEN_1131&DEV_7146&SUBSYS_080511BD
%LimeE4%=LimeStone,PCIVEN_123F&DEV_8120&SUBSYS_000A11BD
%LimeE4%=LimeStone,PCIVEN_123F&DEV_8120&SUBSYS_000F11BD
%LimeE4%=LimeStone,PCIVEN_123F&DEV_8120&SUBSYS_080511BD
;%LimeE4%=LimeStone,PCIVEN_123F&DEV_8120&SUBSYS_8120123F

Annak eltávolítása után a kártya már látszik capture-eszközként a videodigitalizáló programokban – így használhatóvá válik.

Mivel a különböző Windows verziókban más-más helyen található a már feltelepített driver .inf file-ja, ezért a – Webboarddal ellentétben – azt javasoljuk, hogy még a telepítés előtt írjuk át a studioavdv.inf file-t a fenti módon, a CD-ről a merevlemezre másolt telepítőkészletben, és így végezzük el a kártya telepítését. Windows XP alatt továbbá probléma lehet az automatikus telepítő lefutásával is, mivel az gyakran hibaüzenettel félbeszakítja a telepítést. Ekkor magát a drivert is manuálisan kell feltelepíteni a videodigitalizáló kártyának az eszközlistában felismert, de még driver nélküli két komponenséhez.

Jellemző, hogy az április 1-én közzétett információból még mindig nem született javítás, pedig – mivel nem áprilisi tréfáról van szó – ez a figyelmetlenség sok felhasználó életét keseríti meg a kártya telepítésével próbálkozva. A Webboardon sok panaszos ezért teljes újratelepítést vagy komoly átkonfigurálást végzett…

Az eset kétségkívül a betegben felejtett, később halált okozó orvosi kellékekhez hasonlatos, bár a digitális világban viszonylag ritkák az ilyen apró, mégis látványos ˝eredményt˝ produkáló hibák. Talán az ˝Idézőjellel törölhető merevlemezek˝-et érdemes említeni, ahol egy program telepítője likvidálta sikeresen a felhasználó merevlemezének tartalmát – egy idézőjel elmaradása miatt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek