Connect with us

technokrata

Ha nem élvezet a zenehallgatás – hibás a WinAmp

Laptop

Ha nem élvezet a zenehallgatás – hibás a WinAmp

Megszokott MP3-lejátszónk frissítés után olyat produkálhat, amit eddig még sosem – szerencsére ki lehet küszöbölni, bár megléte azért szégyenfolt marad a WinAmp történetében.

A NullSoft népszerű (a világon talán az egyik legnépszerűbb) zenelejátszó programja, a WinAmp szép nyugodt lépésekkel halad a 3-as verziószám felé: nemrég megjelent a 2.8-as verziója, amelyet közvetlenül a 2.79-es előzött meg. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a tömegek meglódulnak a letöltőhelyekre és már kerreg is a szerver merevlemeze, ahogy kiszolgálja az Internetről jövő letöltési kérelmeket.

Aztán jön a csuklás – legalábbis azoknál, akik nem voltak elég körültekintők. Igaz, a WinAmpra nem jellemző a hibás működés, ám most mégis ebben lehet része annak, aki nem várta meg a többiek véleményét a 2.79-es verzióról. Több felhasználó is arról panaszkodott ugyanis, hogy előfordulhat úgynevezett buffer overflow hiba. Ez akkor következhet be, amikor egy audió állomány ID3 taget használ, ebből is a második verziót (ez a file-ok egy olyan kiegészítése, amelyben fontos és érdekes dolgok lehetnek hozzáfűzve az eredeti tartalomhoz – a zeneszám címe, előadója, albumának képe stb.).

Emellett még használni kell a szoftver mini-böngészőjét és egy rossz URL egyből gallyra is vághatja a zenehallgatást. Működés közben ugyanis a WinAmp megpróbál lefuttatni egy scriptet, amely az info.winamp.com címről hivatott begyűjteni az aktuális dalról a kiegészítő információkat. Amikor mini-browser megpróbálja az URL stringet értelmezni, kibukik a puffer-túlcsordulás.

Mit lehet tenni? Le kell tiltani a mini böngészőt, és máris átadhatjuk magunkat a zavartalan zeneélménynek. Emellett érdemes frissíteni a 2.8-as verzióra, mert ebben már kijavították a hibát.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle