Connect with us

technokrata

Mozilla – vegyes fogadtatás?

Laptop

Mozilla – vegyes fogadtatás?

Már hosszú ideje vár a nagyközönség a nyílt forráskódú böngészőre… De valóban fog nekünk tetszeni?

Négy éve vár a nagyközönség a Netscape Communications által támogatott szabadforrású Mozilla projektre – és lám, itt is van a Mozilla 1.0 – Release Candidate 1, és a végleges verzió is hamarosan debütál.

Egyes – nem hivatalos – tesztek révén kiderült, hogy az RC 1 valóban van annyira gyors, mint az Internet Explorer 6, ráadásul az összes többi böngészővel ellentétben Windows, Mac, vagy Linux rendszereken is fut, és jóval előnyösebb testreszabhatóságot kínál. A legjobb az egészben pedig az, hogy a Mozilla teljes egészében nyílt: feltétel nélkül hozzáférhető, és mindenféle díjfizetéstől mentes. Azonban találni legyet a levesben…

A Netscape 6.x böngésző jelenti a Mozilla hátterét. Ennél fogva, a hasonlóság csak úgy hemzseg, így például az e-mail kliens felületek között sincsenek számottevő különbségek. Azonban a Mozilla nyílt forráskódja jóval nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. Így ha a böngésző egy feladatot túl lassan hajt végre, bárki megkeresheti, és korrigálhatja a problémát a forráskódban.

Mindenesetre a Mozilla 1.0 van olyan gyors, mint IE 6, ám jóval gyorsabb a Netscape 6.2.2-nél. A valódi meglepetés azonban az, hogy ez a gyorsaság tényleg nem kerül egy fillérbe sem, annak ellenére, hogy a legtöbb böngészőnek akadnak burkolt költségei. Másodsorban a Mozilla nincs hozzáláncolva semmilyen operációs rendszerhez, mint az IE, nem rak AOL ikont az asztalra, mint a Netscape 6.2, és nem bombáz bannerekkel, mint az Opera „ingyenes” verziója. (Ez volt a leves, és most jön a légy…)

Azonban számos hiba is akad az RC 1-ben. Az egyik például az, hogy a Mozillát valahogy elfelejtették megfelelően kivitelezni, ugyanis nagyon Netscape-szagú a design. Ha mindkét böngészőt telepítjük és megnyitjuk, a szegélyek, a panelek, a bookmarkok mind-mind egyformák. Ráadásul a Mac-felhasználók nem is tudják a két böngészőt egyidejűleg futtatni: amikor az egyik működik, a másik képtelen megmozdulni.

Az sem egy dicséretes eset, hogy ha segítségre van szüksége a Mozilla-felhasználónak, akkor bizony magára maradt. Hiába freeware, ha nincs Help. Ámbár a Mozilla.org szolgál néhány hírcsoporttal, azonban ezek csak a fejlesztőket segítik, a mezei felhasználókat nem.

Persze ez nem azt jelenti, hogy dobhatjuk is a kukába, csak éppen nem olyan nagy szám, mint ahogy azt hittük…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle