Connect with us

technokrata

Lobbanékony nanocsövek

Laptop

Lobbanékony nanocsövek

Egy átlagos fényképezőgép vakuja képes akár tüzet is okozni…

Ha egy átlagos fényképezőgéppel fotót készítünk szénalapú nanocsövekről, annak vakuja először hangos pukkanást okoz, majd a csövecskék hirtelen kigyulladnak.

A tudósok úgy vélik, hogy ez a páratlan lobbanékony jelenség új fejezetet nyithat a nanoméretű szén-eszközök gyártásában, főként a távirányítók terén, de egyelőre még a jelenség körülményeit vizsgálják.

Pulickel Ajayan és csapata a New York-i Rensselaer Polytechnic Institute keretei között dolgoztak, mikor egy tanuló véletlenül okozta az apró durranást azzal, hogy lefotózta a szimplafalú szénalapú nanocsövecskék kötegét.

„Tökéletes baleset volt” – véleményezte Ajayan, aki szerint az esemény azért következett be, mert a fekete szén-nanocsövek elnyelik a fényt, majd átalakítják azt hővé, amelyet azonban nem tudnak elég gyorsan szétoszlatni. Ám ez csak szimpla falú nanocsövek esetében fordulhat elő, ugyanis a réteges falúak nem produkálják a jelenséget, de azt egyelőre nem tudni miért. Mindenesetre a jelenség újabb kutatásokat követel.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek