Connect with us

technokrata

Következő generációs LCD-k – még idén a boltokban?

Laptop

Következő generációs LCD-k – még idén a boltokban?

Hosszabb működési idő, vékonyabb kivitel: ki ne örülne egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező kijelzőnek? A Philips révén hamarosan megkezdődhet a következő generációs LCD-k tömeggyártása.

Az organikus fénysugárzó dióda, azaz az OLED nem új találmány, ám előállítása mindeddig nem volt gazdaságos. Alkalmazásával olyan monitor készíthető, melynek kevesebb az energiaigénye és a jelenlegi példányoknál is vékonyabb kivitellel büszkélkedhet.

Az előállítási nehézségek miatt a Philips a Cambridge Display Technologyval közösen kifejlesztett egy új gyártási eljárást, melynek segítségével a korábbi módszerekhez képest könnyen előállítható egy polimeralapú OLED kijelző. A tesztelési fázis után most elértek ahhoz a ponthoz, hogy képesek nagymennyiségben gyártani az OLED-es kijelzőket, ezért egy (nem megnevezett) gyártócéggel megállapodást is kötöttek, így talán még idén beindulhat a tömegtermelés.

Ennek ellenére azt jósolják, hosszú idő telik még el, mire az OLED-es kijelzők megdöntik a jelenlegi LCD-k uralmát. Elemzők szerint az OLED idei piaca mindössze 112 millió dolláros lesz, de 2005-re ez a szám már 740 millió dollár körül alakulhat majd (igaz, a hagyományos LCD-k ez évben 27,7 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, s 2005-re várhatólag 43,3 milliárd dollár lesz a piac értéke).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek