Connect with us

technokrata

Hackerek a kémprogramok ellen

Laptop

Hackerek a kémprogramok ellen

Egyre több hacker csatlakozik a kémprogramok és nem kívánt adattovábbító szoftverek elleni harchoz. A szellemi tulajdon lopásáért beperelt Kazaa tulajdonosok most ugyanezzel az indokkal perelik a hackereket. Időközben azonban újabb módosított programok jelentek meg.

Amikor az első file-cserére alkalmas szoftver igazán elterjedt, a lemezkiadók harcot indítottak a Napster és utódai ellen. A harc bár járt némi eredménnyel, a file-cserét megakadályozni nem tudta. Újabb és újabb szoftverek ajánlottak hasonló szolgáltatásokat, a lemezkiadóknak pedig lassan bele kellett törődniük, hogy a folyamatot fékezni lehet, de megállítani nem.

Mostanában azonban új jelenség tűnt fel az Interneten az ´igazságosztó´ hackerek személyében. Kiderült ugyanis, hogy számos file-cserét biztosító program a háttérben adatokat küld a felhasználóról, vagy éppenséggel kihasználja a számítógép szabad kapacitását. Mivel ezt általában a felhasználó tudta nélkül teszi, néhány hacker elszánta magát a kémprogramok eltávolítására.

Az egyik legkedveltebb file-csere programnak, a Kazaa-nak nemrég jelent meg a megtisztított változata, melyet egy Yuri nevű, állítólag orosz programozó készített. Nemrég azonban feltűnt egy The Damn nevű hacker is, aki egy egész oldalt szentelt a kémprogramoktól mentes file-megosztó szoftvereknek (link: lásd lent). Clean Clients nevű oldalára felkerült az iMesh, Audiogalaxy, Kazaa, Limeware és a Grokster módosított verziói. Saját elmondása szerint általában nem nehéz eltávolítani a kémfunkciókat ezekből a programokból, csak a telepítő file-t kell módosítani.

A Kazaalite és hasonló programok hatására az eredeti programok tulajdonosai perrel fenyegetnek a szellemi tulajdon ellopásáért. A dolog pikantériája, hogy nekik pont ilyen vádakkal kell szembenézniük a lemezkiadók felé.

Szintén érdekes, hogy a módosított file-csere programokat sokszor az eredeti program segítségével terjesztik. A Kazaa tulajdonosainak már annyit sikerült elérniük, hogy a Kazaalite eltűnt a download.com weboldaláról, azonban a program terjedését már nem tudják megakadályozni. Valószínűleg ugyanúgy bele kell nyugodniuk az ilyen programok létezésébe, mint ahogy azt a lemezkiadóknak is tenniük kellett.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek