Connect with us

technokrata

Furcsa ABIT alaplap: PS2, soros és párhuzamos portok nélkül!

Laptop

Furcsa ABIT alaplap: PS2, soros és párhuzamos portok nélkül!

Egy meglehetősen szokatlan alaplap készült az ABIT boszorkánykonyhájában, a soros portok hiánya csak egy a meglepő tulajdonságok közül.

Az ABIT AT7 Max alaplapja a Via KT333-as chipkészletére épül, ennek megfelelően Socket A foglalata a Duron, Athlon, Athlon XP processzorokat képes fogadni (ráadásként a processzor front side busának értéke 100 MHz-től 250 MHz-ig 1 MHz-es lépésekben állítható). A processzor magfeszültségének állítása 1,1 és 1,85 V között 0,025 V-os lépésekben végezhető, tehát ebből a szempontból igen kellemes jellemzőkkel bír (az meg már csak hab a tortán, hogy a memória feszültségét is – még ha nem is ilyen pontosan – át lehet konfigurálni). Az FSB/AGP/PCI frekvenciákat egymáshoz képest háromféleképp is be lehet állítani: 3:2:1, 4:2:1, 5:2:1.

333 MHz-es DDR modulokkal lehet telepakolni (4 bankja 3 GB-ig képes elnyelni az operatív tárat), emellett ATA133-as támogatással is rendelkezik (sőt, egy négycsatorás RAID-vezérlő is megtalálható az AT7-esen).

PCI kártyákkal nincs lehetőség telerakni az alaplapot, ugyanis csak 3 PCI slottal szerelték fel. AGP csatlakozóból természetesen csak 1 darab található meg az AT7-esen (ez viszont képes a 4x módra is). Cserébe viszont rendelkezik egy 10/100-as hálózati vezérlővel és egy 6 (!) csatornás integrált hangkártyával (Realtek AL650), így talán már nem is olyan kevés ez a három PCI slot (pláne úgy nem, hogy akár manuálisan is megváltoztathatjuk az IRQ-kiosztást).

Emellett felkerült az alaplapra egy integrált Firewire kontroller és 6 darab 1.1-es USB illetve 6 darab 2.0-ás USB csatlakozó is. Ennek eredményeként egy soros vagy párhuzamos portot sem találhatunk az alaplapon (még a PS2-es csatlakozást is lespórolták). 5 ventilátort is csatlakoztathatunk a AT7-eshez, ám ebből csak kettőt képes monitorozni.

A BIOS-nak köszönhetően nincsen szükség jumperre, mindent be lehet állítani a részletes menükön keresztül, s az alaplap működésbeli jellemzőinek (processzor-hőmérséklet, feszültségértékek, ventillátorok sebessége stb.) zömét is kontrollálni lehet.

A dobozban megtalálható a Via 4.37-es javító patch, a hangkártyához, USB 2.0-hoz, RAID-vezérlőhöz, hálókártyához tartozó driverek valamint a felhasználói kézikönyv digitális változata is (valamint több hasznos program).

Az összehasonlító tesztek eredményei alapján nyugodtan állítható, hogy kategóriájában megfelelő teljesítményt nyújt az ABIT AT7-es, s az sem vészes helyzet, ha csak PS2-es egerünk, billentyűzetünk van, hiszen egy pár száz forintos átalakítóval ez sem lehet akadály.

Vajon ez lesz-e a jövő, az USB egyeduralkodóvá válik? Ezt most még nem tudni, mindenesetre az ABIT megnyitotta a sort…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák