Connect with us

Hirdetés

technokrata

A parányi technológia hatalmas univerzuma

Laptop

A parányi technológia hatalmas univerzuma

A nanotechnológia alkalmazása egyre népszerűbb a számítástechnika különböző területein is. Két vállalat már készenlétben áll az eszközök fejlesztésére…

A mikroelektronikai mechanikus rendszerek (MEMS – mikromechanikus eszközök, illetve ugyanazon félvezető hordozón kialakított elektronikus eszközök mikrorendszere), a távirányításos mikroszerkezetek (UAVs) és a nanotechnológia, mind nagy szereplői a rendkívül apró technológiáknak, s ezek a miniatűr csodák egyre inkább mindennapos megoldásokká válnak mind a bio-, mind pedig a számítástechnikában – és nemsokára a legtöbb iparban is.

„Amíg a MEMS – apró szilícium chip – járművek és más gyártási területek népszerű része már több mint tíz éve, addig a szén-alapú nanotechnológia még gyermekcipőben jár” – mondta Jim Walker, a Gartner Adatkutató vezető elemzője.

A MEMS technológia leginkább figyelemreméltó eredménye a diagnosztikai kapszula, amely egy LED-et (light-emitting diode), egy optikai érzékelőt, egy akkumulátort és egy rádióadót tartalmaz, melyet – egyelőre – az izraeli Given Imaging gyárt – mondta Walker.

Az eszközt Európa-szerte használják és nem olyan rég a United States by the Food and Drug Administration (FDA) is elfogadta, lecserélve behatolásra használt eszközeiket és sebészeti eljárásaikat erre a tablettára, amely egyszerűen lenyelhető.

Ami a nanotechnológiát illeti – amely molekuláris szinten dolgozik –, Walker szerint az alkalmazás nemcsak belgyógyászati, hanem számítástechnikai területeken is kiválóan használható, mely során a gyártók parányi eszközöket fejleszthetnek ki – fény és elektromosság generálására vagy vezetésére. A módszer pontos kifejlesztésére és gyártására már két cég is vállalkozott: az Agilent és a Corning.

A nanotechnológia segítségével információ-feldolgozó áramkört (nanoprocesszor), valamint energiatároló (nagy mennyiségű villamos energia tárolás), és energia-átalakító (hőenergiát villamos energiára) molekulákat is elő lehet állítani – kihasználva a technológia két legfőbb tulajdonságát: a hatékonyságot, és a kis méretet. A lehetőségek szinte korlátlanok.

Természetesen próbálkoztak már vállalatok nanotechnológiára épülő eszközök kifejlesztésével (nanohőmérő, képernyő), azonban ezek széleskörű gyártására még várni kell.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés