Connect with us

technokrata

Amikor a bitek áttörik a levegőt

Laptop

Amikor a bitek áttörik a levegőt

Otthoni szinten nemrég még a 10 megabites vezetékes hálózat is nagy szónak számított, s mára eljött az az idő, hogy ennek többszörösére képes egy új technika, amely azon kívül, hogy nem igényel vezetéket, rendelkezik pár figyelemre méltó újítással.

A U.S Robotics legújabb Wi-Fi termékei a hasonló kategóriás eszközöknél körülbelül kétszer lesznek gyorsabbak, már ami az adatátviteli sebességet illeti. Ennek értelmében két ilyen típusú termék másodpercenként maximálisan 22 Mb átvitelére lesz képes.

Természetesen a korábbi (körülbelül 30 milliós darabszámra becsült) Wi-Fi (802.11b) eszközökkel sem veszti el a kompatibilitást, igaz, ezek sebessége ennél azért szerényebb, mindössze 11 megabit másodpercenként.

A 256 bites titkosítást használó szabvány erősebb rádiójelekkel képes fenntartani ezt a sebességet, emellett bevezetésre került a PBCC (Packet Binary Convolutional Code) is, mely szintén az adatátviteli sebesség növekedését eredményezte (ez egyébként a Texas Instruments találmánya). Igaz, a PBCC egyelőre csak mint választható eljárás került bele az új készülékekbe, a régiekkel való kompatibilitás miatt egyelőre még nem alapvető tartozék.

Természetesen a szűk sávszélesség ellen mit sem ér a technológia kínálta sebesség, tehát egy 56 kbps-os modem esetén nem hoz nagy változást az internetezés terén. Miért akkor mégis ez a nagy teljesítmény? Egyrészt nem csak internetes kommunikációra alkalmas készülékekbe kerülhet bele az új szabvány, másrészt a következő generációs DSL, a VDSL 12,5 mbps-os adatátviteli sebességet is tud majd biztosítani, ahol már (igaz, épphogy, de) kevés a korábbi 11 Mb másodpercenként.

A HDTV gyártók is érdeklődnek a 802.11 új verziója után, mivel ezen szabvány megadja azt a sebességet, amire a HDTV-nek szüksége van vezetékmentes jeltovábbítás esetén.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle