Connect with us

technokrata

Macintosh-sal a kémek ellen

Laptop

Macintosh-sal a kémek ellen

Kívülről ugyanolyan, mint kortársai, azonban a belseje át lett alakítva annak a számítógépnek, mely egykor fontos szolgálatot végezhetett. Részletek és képek a titokzatos modellről.

Már régóta pihen az a számítógép, mely talán az első lehetett azok között, amelyeket kémkedés elleni védelemmel láttak el. A Bruce Damer programozó birtokában levő Mac egy polcon üldögélve nézi a rohanó világot, hisz küldetését beteljesítette: a benne használt technológiát ma már sok ezernyi, fontos helyen teljesítő PC alkalmazza (többek között az USA védelmi minisztériumában és olyan vállalatoknál is, ahol tartanak az ipari kémkedéstől).

A 80-as évek modelljeitől kívülről semmiben sem különböző masina ugyanis egy olyan fémréteget kapott külső burka alá, amely megakadályozza a számítógépből kisugárzó jelek kijövetelét. Az Egyesült Államok által szabványosított elektromágneses védelem ugyanis megakadályozza azt, hogy a kémek esetlegesen elcsípjenek valami fontos információt a célpont számítógép „lehallgatásával”.

Jelenlegi tulajdonosa szerint ez az egyetlen ilyen számítógép, amelyet az Apple készített, ám arról még neki sincs tudomása, hogy vajon kik használhatták. Korábbi gazdája mindössze 5 dollárért vált meg a muzeális értéktől, bizonyára nem tudván, milyen fontos lehetett egykor az öreg Macintosh. Az alaplapja sajnos hiányzik, így működésképtelen, de a képeken látszik, hogyan is nézett ki a 80-as évek biztonságos számítógépe.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek