Connect with us

technokrata

AMD: olyan jön, ami még nem volt!

Laptop

AMD: olyan jön, ami még nem volt!

A chipgyártó vállalat olyan processzort fog bemutatni, ami jócskán eltér az eddigi modellektől.

Kétprocesszoros rendszerekről bizonyára mindenki hallott már, egy ideje nem csak a szervergépek terén lehet találkozni ugyanis olyan konfigurációkkal, ami két processzort tartalmaz. Igaz, a régebbi operációs rendszerek nem nagyon tudtak mit kezdeni a második CPU-val, s az összteljesítmény természetesen akkor sem nőtt kétszeresére, amikor mindkét processzor dolgozott.

A tavalyi év végén hasonló ötlete merült fel az AMD-nek, igaz, ez már 64 bites környezetben. Annyi „csak” a különbség, hogy a chipgyártó mérnökei ezt nem két külön, hanem egy tokozáson belül képzelték el. Nemrég kiderült, hogy kezd valóra válni az elképzelés, és a várhatólag jövőre megjelenő Sledgehammerek között lesz olyan, amelyik kívülről ugyan egy CPU-nak látszik, de belülről két processzormag lesz felelős a számítási teljesítményért.

A 90 nanométeres gyártási eljárással készülő chip két külön CPU-nak látszik majd az operációs rendszerek számára is (természetesen csak azok esetében, melyeket felkészítnek az AMD új üdvöskéjének támogatására). Kicsivel kevesebb mint száz négyzetmilliméter lesz a Sledgehammer magmérete (konkrétan: 95 négyzetmilliméter), ráadásul másodszintű gyorsítótárára sem lehet majd panasz: ennek kapacitása 1 MB lesz.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek