Connect with us

technokrata

2002 leggyorsabb számítógépe

Laptop

2002 leggyorsabb számítógépe

A japán óriáskészülék jóval leelőzte az összes amerikai gyártmányú szuperszámítógépet…

A japáni NEC számítógépgyártó konszern szuperkomputere nyerte el a világ leggyorsabb számítógépe címet, messze lehagyva amerikai társait. A különbség óriási, ugyanis a szorosnak nem mondható versenyben ötször gyorsabbnak bizonyult a második helyezetnél. Az “Earth Simulator” névre keresztelt óriást az ugyancsak japán, a yokohamai Earth Simulator Research and Development Centre (ESRDC) kutató és fejlesztő központ szakemberei építették a környezeti és éghajlati jelenségek szimulálása céljából.

“Az időjárás előrejelzésének területén Amerika eddig jóval alacsonyabb rangú gépekkel dolgozott” – mondta Jack Dongarra, a Tennessee Állami Egyetem számítástechnikai tudományának doktora, akinek vezetésével történt a világ 500 leggyorsabb számítógépének felkutatása. Az eredmények egy németországi konferencia során kerülnek nyilvánosságra júniusban.

A NEC Earth Simulator akkora, mint egy teniszpálya, 35.600 gigaflop (másodpercenként egy billió matematikai műveletet végrehajtása) sebességgel dolgozik. A listán utána következő számítógép az IBM ASCI White-ja csupán 7.226 gigaflopra képes.

Az UNIX-alapú szuperszámítógép fejlesztése 1997-ben kezdődött, és csak idén került beüzemelésre. A NEC szerint a komputer képes az egész Földet “virtuális bolygóként” megjelentetni, ekként modellezhetőek és tanulmányozhatóak általa a környezeti és éghajlati változások hatásai is. Az “Earth Simulator” megalkotásának másik fő célja a vihar-és földrengés-előrejelzés tökéletesítése, valamint az üvegházhatás következményeinek az eddiginél jobb felmérése.

„A matematika révén ezzel a gyönyörű kristálygömbbel megjósolhatjuk a jövőnket” – mondta Dongarra.

Leszögezte: az új szuperkomputer nemcsak a japán műszaki tudományok terén jelent áttörést, hanem minden más tudományban a világon. Reméljük, hogy az USA és más országok kutatói megpróbálnak hasonló erejű számítógépet alkotni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek