Connect with us

technokrata

Nyugdíjba vonul az AMD Duron

Laptop

Nyugdíjba vonul az AMD Duron

Nem kerül új termék a Duron helyére, mikor az végérvényesen a processzor-történelemkönyv lapjaira távozik, ám nem maradunk olcsó AMD processzor nélkül…

Az AMD úgy döntött, hogy az olcsó árszegmensbe tartozó (a jelenlegi eladásokból 42 százalékos részesedéssel bíró) Duron processzorait az év végéig kivonja a piacról, előkészítve a terepet a Hammereknek. A vállalat szerdán ismertetett, jövőre vonatkozó terveiben ugyanis már nem szerepel a sokak kedvencének tartott Duron processzor.

Nem kerül viszont új termék bevezetésre, a leköszönő chip helyét a jelenlegi Athlon processzorok veszik át (mind a notebook, mind a desktop kategóriában), míg a csúcskategóriát az új Clawhammer modellek fogják képviselni (ezekből szintén lesz majd notebook és asztali verzió is). Jelenleg ugyan jelentős különbség van két, ugyanazon órajelen futó processzor ára között (például az 1,3 GHz-es Duron 64 dollárba kerül, míg az ugyanekkora órajelű Athlon ára 100 dollár), ám ez a két érték majd közelít egymáshoz, s a Duron eltűnésével nem fog sokkal többe kerülni egy alacsony árkategóriás (akkor már Athlon) processzor, mint jelenleg.

Az AMD két gyára közül csak az Austinban található készít jelenleg Duronokat (itt ezen processzorok mellett még flash memória gyártása is folyik), az Athlonok a drezdai gyártósorokon készülnek. A Hammerek megjelenésével azonban valószínűleg el fognak innen költözni, az UMC tajvani gyártóval lefolytatott tárgyalások eredményeként.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle