Connect with us

technokrata

Május elején jelenik meg a magyar SuSE Linux 8.0

Laptop

Május elején jelenik meg a magyar SuSE Linux 8.0

Május elejétől lesz megvásárolható a SuSE Linux számos újdonságot tartalmazó 8.0-s verziója.

A szinte teljesen automatizált telepítési folyamatnak, és a kényelmesen használható KDE 3 grafikus munkakörnyezetnek köszönhetően a SuSE Linux 8.0 bátran ajánlható minden kezdőnek és otthoni felhasználónak is.

A SuSE Linux elsőként tartalmazza a Linuxhoz jelenleg elérhető legkomfortosabb, KDE3 névre hallgató grafikus munkakörnyezetet. A felület használata egyszerű és kézenfekvő, ami megkönnyíti a kezdők számára a belépést a Linux világába. Ezen felül a gyakorlottabbak az Internet-használathoz igazított munkaasztalon számos hatékony szoftvereszközt fognak örömmel használni. Az új KDE felületen az összes régebbi KDE2 alkalmazás is futtatható.

A SuSE Linux 8.0 irodai használathoz szükséges szoftvereket is tartalmaz. Kiemelkedő ezek közül a KMail levelezőprogram, ami professzionális igényeket is kielégít. Az OpenOffice szintén része a SuSE Linux 8.0-nak, amelynek magyar verziójába az OpenOffice magyarított, és magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzővel ellátott változata kerül (a helyesírás-ellenőrző egyébként az összes KDE alkalmazáshoz használható). Az OpenOffice szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő és adatbázis-kezelő alkalmazást is tartalmaz, amellyel a windowsos dokumentumok szerkesztése is lehetséges.

A SuSE Linux 8.0-ban számos felhasználói program is megtalálható például biztonsági mentésekhez, grafikához, kiadványszerkesztéshez, hálózati munkához, CD írásához, hangkeveréshez videovágáshoz és egyéb multimédiás feladatokhoz. A 8.0 verzió tartalmazza a Kooka lapolvasó (scanner) programot. Több mint két év fejlesztés után a SuSE elsőként mutatja be az ALSA 0.9 verzióját, amely a SuSE hangrendszereként támogatja az összes használatos hangkártyát, beleértve a felsőkategóriás professzionális hangkártyákat is. További újdonság, hogy a SuSE Linux 8.0-val a CD-k mellett DVD-k írása is lehetséges, valamint új játékok is helyet kaptam a SuSE szoftvercsomagjában.

Az adat és számítógép-védelem területén sok újdonságot tartalmaz az új verzió. Már a telepítéskor aktivizálható a kibővített SuSE személyes tűzfal, egyetlen egérkattintással. Titkosított file-rendszer védi a laptopokat és merevlemezeket lopás esetén. A beépített GPG titkosításnak köszönhetően lehetővé válik, hogy csak az tudja olvasni e-mailjeinket, akinek címeztük. A SuSE Linux 8.0 olyan professzionális biztonsági rendszereket is integrál, mint például az OpenSSH, a PAM és az IPSecure.

Mivel magyar kiadásról van szó, számos bővítésre került sor a magyar fejlesztésekben is. A telepítés és a futó rendszer beállítása a YaST2-nek köszönhetően teljesen magyarul végezhető, de a KDE3 grafikus felület is magyarul köszönti a felhasználót, továbbá a parancsértelmező hibaüzenetei is ezen a nyelven jelennek meg.

A SuSE Linux 8.0 Professional magyar kiadása május elejétől lesz megvásárolható az ország számos áruházában, könyvesboltjában és számítástechnikai szaküzletében. A doboz 7 CD-t, 3 könyvet, valamint 90 napos telepítési terméktámogatást tartalmaz, a csomag ajánlott bruttó végfelhasználói ára 21900 forint. További információk a SuSE Linux magyarországi oldalán, a lenti linkre kattintva érhetők el!Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek