Connect with us

technokrata

Készül a világ leggyorsabb linuxos számítógépe

Laptop

Készül a világ leggyorsabb linuxos számítógépe

A Hewlett-Packard új, óriási teljesítményű számítógép fejlesztésébe kezdett. A számítógép megépítésének költsége 24,5 millió USA dollár (6,7 milliárd Ft). A gépről megjelentek az első információk, többek között az is, hogy a gigaprojektből a Microsoft kimarad…

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy egy szuperszámítógép kifejlesztésébe kezdett, melyet génkutatáshoz fognak használni. A gép 8,3 milliárd számítást fog másodpercenként végrehajtani, ami kb. 8,3 Teraflopnak felel meg. Amennyiben a gép elkészül, a világ 10 leggyorsabb számítógépe közé fog tartozni.

A számítógép lelkét 1400 Intel Itanium processzor fogja képezni. Mostmár az is bizonyos, hogy a 24,5 millió dolláros gigaprojektből a Microsoft kimarad, ugyanis az elkészült gépen Linux operációs rendszer fog futni. Ennek köszönhetően a HP gépe lesz a világ leggyorsabb linuxos számítógépe.

A szuperszámítógépek listáját sokáig az IBM gépei vezették, az elmúlt évek során azonban a Compaq valamint a Sun Microsystems megtörték az IBM egyeduralmát. Az új gépnek jó esélye van, hogy a Hewlett-Packard név is felkerüljön erre a listára, az elkészüléséhez mindenesetre 2003 tavaszáig várni kell.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek