Connect with us

Hirdetés

technokrata

Pelé utódjának még lába sincs

Laptop

Pelé utódjának még lába sincs

Paderbornban lezajlott a 2002-es német RoboCup bajnokság, melyen robotok mérték össze futballtudásukat. A verseny már most nagy népszerűségnek örvend, a rendezők azonban igen merész célokat tűztek ki maguk elé. Deep Blue óta sejthetjük, mi az…

A stadionban szurkolók hangosan kántálják csapatuk nevét, az edző idegesen vakarja a fejét. Rudi a kapu felé tart, lő… és gól! Óriási az öröm az egyik oldalon, a másik oldalon a szurkolók csendben lengetik tovább zászlóikat. Az izgalom majdnem olyan, mint a „normális“ futball mérkőzéseken, csak éppen itt a játékosok fémből és huzalokból készültek.

A játékmenet igen hasonló az emberek által játszott változathoz, a legnagyobb különbség talán az, hogy itt jóval gyakoribb az öngól. „Elvesztette az irányérzékét“ – magyarázza Bernhard Nebel, a freiburgi csapat „edzője“. A freiburgi robotok már harmadszor nyerték meg a RoboCup kupát, melyen 8 ország csapatai vettek részt. A kupán a „csapat“ mindig valamely egyetem vagy fejlesztőintézet laboratóriumaiból kerül ki, az „edző“ pedig általában a fejlesztések vezetője. Némely kutatók szerint már most látható, hogy a robotcsapatok miben jobbak az embereknél: nem fáradnak el, pontosabban passzolnak és egy támadó az adott szituációban egy pillanat alatt védővé tud változni.

A RoboCup rendezői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy 50 éven belül emberek ellen robotcsapattal fognak kiállni. A fejlesztés iránya feltétlenül a mesterséges intelligencia, a dinamikusan változó környezethez való alkalmazkodás felé mutat. Aki a következő nemzetközi összecsapásra kíváncsi, június 19-én Fukuokában, Japánban megnézheti, aki nem szeretne annyit utazni, annak a következő német bajnokság ajánlott.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés