Connect with us

technokrata

Letölthető alaplapi frissítések

Laptop

Letölthető alaplapi frissítések

A héten jó pár frissítés elérhetővé vált a felhasználók számára, melyeket érdemes lehet megnézni.

Pár évvel ezelőtt még olyan BIOS-szal felszerelt alaplapokat lehetett csak kapni, melyek tartalma nem volt felülírható. Ez ugyan biztonságot jelentett, ámde ha felmerült valamilyen hiányosság az alaplappal kapcsolatban, akkor nem sokat lehetett tenni annak megoldása érdekében (kivéve természetesen a hardveres BIOS-cserét). A gyártók felismerték, hogy ha elektromosan írható memóriában tárolják ennek tartalmát, akkor gyakorlatilag ezt a problémát ki lehet küszöbölni: csak ki kell adni egy frissített változatot és az alaplap máris képes például eddig nem támogatott eszközökkel dolgozni.

Megjelent viszont egy kockázati tényező, az elrontott BIOS-ok személyében. Ha ugyanis valami hiba történik a frissítés alatt (például áramszünet, esetleg nem a megfelelő BIOS-szoftver kerül feltöltésre), akkor jön a lehangoló eredmény: nem működik az alaplap. Többféle trükk is létezik ennek kiküszöbölésére (például csere BIOS-szal elindítani a számítógépet, majd kicserélni a régire és visszaírni az eredeti adatot; de vannak olyan gyártók, melyek eleve két ilyen chippel szállítják alaplapjaikat, s ha az egyiknél gond lép fel, akkor a másik átveszi a helyét), azonban jobb elkerülni az ilyen helyzeteket. Éppen ezért, ha számítógépünk működésével meg vagyunk elégedve, akkor nem feltétlenül muszáj frissíteni.

Nemrég megjelent pár Asus alaplaphoz tartozó BIOS upgrade, ezek némelyike végleges verzió, de a legtöbb egyelőre béta állapotban van. A fent vázolt problémaforrások és az egyes frissítések béta állapota okán, mindenki csak a saját felelősségére használja ezeket.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle