Connect with us

technokrata

Csökken az Explorer dominanciája a böngészők piacán

Laptop

Csökken az Explorer dominanciája a böngészők piacán

A jelenlegi állás szerint az Internet Explorert használják a legtöbben; az IE 5.0 áll a dobogó első helyén, majd őt követi az IE6, majd a többi népszerű böngésző jóval csak ezek mögött kullog. De ez nem (mindig) lesz így!

A Netscape és az Opera erősödni látszik. A felmérések szerint elég jelentős lemaradásuk van a Microsoft böngészőihez képest, ugyanis 100 felhasználóból hozzávetőlegesen 30 felhasználó a Microsoft operációs rendszerébe integrált böngészőt használja. A tröszt-ellenes per nem a Microsoftnak kedvezett (mint már erről korábbi híreinkben beszámoltunk), így újra fellendülni látszik a böngésző szoftverek piaca és fejlesztés is. Nemrégiben, mind a Netscape, mind az Opera (az Explorer legfőbb riválisai) kiadott egy újabb böngészőt, amit máris rengeteg felhasználó töltött le.

Az AOL Time Warner fejlesztés alatt álló böngészője, a Netscape mindössze 7 százalékos részesedést tudhat még csak magáénak, de a fejlesztők reálisan és optimistán látják a jövőt; tehát erős növekedést várnak. A legújabb Netscape Communicator 6.2.2 legfőbb tulajdonsága, hogy már Windows XP és Mac OS X alatt is tökéletesen használható. A frissen kiadott, javított program továbbra is a 0.9.4-es Mozilla kódjára épül, és ezt nem kívánják a közeljövőben fejleszteni.

Az Opera legújabb, végleges verziója a 6.02 build 1078, amelynek legfőbb erénye, hogy igazán kis erőforrást igényel, és mégis méltán felveheti a harcot a nagyokkal. Kicsiny mérete ellenére számos újdonság szerepel a programban, ilyen például a testreszabhatóság, az ablakok késleltetett letöltése stb. Ez már a végleges, bejelentett verzió Windows alá.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák