Connect with us

technokrata

A DVD+RW mögé áll a Microsoft

Laptop

A DVD+RW mögé áll a Microsoft

A Microsoft végre eldöntötte, hogy a két legnépszerűbb DVD-írási szabvány közül az egyiket már biztosan támogatni fogja.

A szoftveróriás a jövő héten megrendezésre kerülő Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) nevű rendezvényen fog részletes információkkal szolgálni a DVD+RW formátum operációs rendszereibe, köztük a Longhorn kódnevet viselő, következő generációs Windowsba való integrálásáról.

Mint ismeretes, jelenleg többféle DVD-írási szabvány létezik: a DVD-R lemezekre csak egyszer lehet videókat rögzíteni, és az így készült lemezeket a legtöbb DVD lejátszó képes is kezelni. A DVD-RW lehetővé teszi a lemez többszöri írását/törlését is, főként videoanyagok rögzítésére használható, és kompatibilis a legtöbb asztali lejátszóval is. Létezik még egy DVD-RAM elnevezésű technológia, amely főként adattárolásra használható. Szintén lehetséges vele a lemezek többszöri írása/törlése, az így készült lemezeket azonban általában nem kezelik a hagyományos DVD meghajtók és lejátszók.

Ezzel szemben a DVD-RW-vel sok hasonlóságot mutató DVD+RW szabvánnyal a lemezek többszöri írása/törlése megoldható, adatok és videoanyagok rögzítésére egyaránt alkalmas, és az újabb DVD meghajtók nagy része is képes olvasni a DVD+RW lemezeket. Eme szabvány mögött a DVD+RW Alliance nevű szervezetbe tömörülve olyan cégek állnak, mint például a Dell, a Philips, a Ricoh, a Sony, a Thomson Multimedia, a Yamaha, és immáron a Microsoft is.

A konkurens DVD-RW mögött olyan gyártók sorakoznak fel, mint az Apple, a Hitachi, az NEC, a Samsung és mások (a DVD Forum tagai), továbbá a Compaq is DVD-RW meghajtókat kínál számítógépeihez, míg a Sony mindkét oldalon képviselteti magát, ugyanis tagja a DVD+RW Alliance-nek, illetve a DVD Forumnak is. Egyes elemzők szerint az, hogy a Microsoft támogatja a DVD+RW-t, erőteljes lökést adhat a szabvány elterjedésének. Ugyanakkor az a tény, hogy a szoftveróriás támogatja a DVD+RW-t, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ellene lenne a másik formátumnak (lásd a Sony példáját).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák