Connect with us

Hirdetés

technokrata

Robbanás előtt áll a DVD piac!

Laptop

Robbanás előtt áll a DVD piac!

Az idei év lesz a döntő – vélik az elemzők. Úgy legyen – szeretnék a felhasználók. Kérdés, hogy vajon így is fog-e alakulni?

Az Apple több téren is igyekszik átvenni a piacdiktáló szerepét, ennek egyik legfontosabb eszköze az év elején megjelent új iMac, melynek laposképernyős monitora gyorsan széles körű tetszést aratott (máig hiány van az iMacekből). Hasonlóan népszerűek lettek a Macintoshok a házukban tartózkodó DVD-író kapcsán is.

A tavalyi év során körülbelül 600 ezer, DVD írásra alkalmas készüléket állítottak elő a gyártók, ebből majdnem 400 ezer darabot az Apple-nek is szállító Pioneer készített. Nem csoda, hogy ekkora mennyiség jutott az Apple-nek, az amerikai cég már hagyományokkal rendelkezik e téren (annak idején az elsők között voltak a DVD RAM-ok megjelentetésében). A többféle szabványból a DVD-R/RW típus mellett tette le a voksát a cég, ráadásul komplett konfigurációiban otthoni célokra ingyenes szoftvert is biztosít az eszköz maradéktalan élvezetéhez.

Egyébként érdemes picit elidőzni a számoknál: elemzők szerint jövőre ez a 600 ezernél valamivel nagyobb darabszám már közel 4 milliósra emelkedik, 2006 tájékán pedig már 50 millió ilyen termék szállítását is reálisnak vélik. Ezzel szemben a CD-írók (CD-RW) tavalyi mennyisége kicsivel több volt, mint 45 millió darab, s 2006-ra a ennél jóval többet jósolnak (a DVD térnyerése mellett): 115 millió eladás is várható majd abban az évben.

Már a második generációs DVD-R/RW-nél tartanak, ennek ellenére furcsa, hogy ugyan az Apple számítógépek DVD-íróval rendelkeznek, operációs rendszerük nem tartalmazza a natív DVD-RW támogatást (tehát ezen média megírásához is egy külön szoftverre van szükség, az operációs rendszer nem képes úgy kezelni a korongot, mintha az egy különálló merevlemez lenne).

Egyre népszerűbbé válnak a DVD-k, amelyet az írható média és maga az íróeszköz árcsökkenése is elősegít. Úgy tűnik, nemsokára már csak a választás nehézsége maradhat a robbanásszerű terjedés útjában: DVD+ vagy DVD-.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés