Connect with us

Hirdetés

technokrata

100 GB-os hololemez

Laptop

100 GB-os hololemez

Már régóta kering több-kevesebb információ erről a technológiáról, ami végre megoldást nyújthat az adattárolás szűkösségének problémájára, pár napon belül azonban kézzelfogható bizonyíték, hamarosan pedig tömegtermelés várható. Nézzük, mit tud a jövő technológiája…

Sokáig egyeduralkodónak számított (a gyors adatrögzítést figyelembe véve) a kompaktlemez, mint nagymennyiségű adat tárolására alkalmas eszköz. Hódító útját az 1980-as években megkezdő CD pár éve azonban már elavult, gyors lecserélése csak az egymással inkompatibilis DVD szabványok miatt nem történt még meg. A hardvereszközök fejlődésével azonban ma már nem ritkák a 60-80 GB-os merevlemezzel felszerelt számítógépek sem, s a jelenleg leginkább elterjedt, 4,7 GB adat tárolására képes DVD már most is kevésnek tűnik. Ugyan készülődőben van az új szabvány, mely 30 GB-os lemezeket jelent, ez is nagyon hamar kevésnek bizonyulhat, s jelenleg még mindig érdemes hordozható merevlemezbe fektetni.

Változás állhat azonban be ezen a téren is, ha az InPhase Technologies tovább folytatja fejlesztéseit. Az amerikai cég ugyanis olyan tárolóeszköz kikísérletezésével foglalkozott az elmúlt időben, melynek nagyságrenddel nagyobb kapacitása lehet, mint akár az elkövetkező DVD szabványoknak. Egy április 8-án tartandó bemutató alkalmával a szélesebb közönség elé tárják, mit értek el eddig.

A Tapestry technológia segítségével egy CD méretű korongon 100 GB-nyi adat tárolására is lehetőség nyílik, amely akár 20 egész estés filmet is jelenthet. Az egyszerre két lézert használó technika segítségével létrejövő hologram akár több rétegben is felvihető egy területen, így megtöbbszörözve az eltárolható adatmennyiséget. A zsúfoltabb információk ellenére még nagyobb biztonságot ígér az eljárás az adatok számára, mint a hagyományos CD-k vagy DVD-k esetében.

Mit sem ér a nagy kapacitás, ha nem rendelkezik kellően nagy adatátviteli sebességgel. Nos, az első ezen technológiával készült termékek esetében sem lesz már panasz erre, ugyanis a cég szerint ennek mértéke 20 MB/sec lesz. A megközelítőleg 30 évig is működőképes lemezek első alkalmazási területe a professzionális videoszerkesztés lesz, debütálásuk időpontja pedig előreláthatólag 2003-2004 tájékára tehető.

Egyes források már sejteni vélik, hogy a fejlődés már középtávon előtérbe helyezi az 1 TB (terrabyte!) kapacitású adathordozók kifejlesztését, jelenleg azonban erre még nincsen igény.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés