Connect with us

technokrata

Az egyik legjobban tuningolható alaplap

Laptop

Az egyik legjobban tuningolható alaplap

Egy kis időráfordítással jelentős teljesítménytöbblet hozható ki a hardverből, s léteznek olyan alaplapok is, melyek szinte erre születtek…

Az Epox 8K3A+ típusjelű alaplapja egyike azon modelleknek, melyek már a KT333-as chipkészletre épülnek. Ennek köszönhetően alapértelmezettként támogatja a 333 MHz-es DDR (PC2700) memóriákat (összesen 3 GB-nyi operatív tárral tud megbirkózni). Socket A foglalata képes mind az Athlon, mind a Duron processzorokat fogadni.

USB támogatásból sajnos nem jeleskedik, a két épített USB port csak az 1.1-es szabvány ismeri, viszont a BIOS-a rendelkezik 120 MB-os Atapi floppy és ZIP drive támogatással. Ismeri az UDMA133-at is, s visszafelé kompatibilis az UDMA33/66/100 standardokkal is (két piros színű RAID csatlakozó is rákerült az alaplapra). Hat darab PCI és egy AGP (1x, 2x, 4x) slotot építettek rá. Két darab PS/2 csatlakozó és két soros (valamint egy párhuzamos) port is helyet kapott hátsó részén.

Rendelkezik továbbá integrált AC97-es hangvezérlővel és egy játék, valamint egy midi porttal is. Méretei: 305×245 mm. A csomagolásban részletes kézikönyv, drivereket tartalmazó lemezek, a szükséges kábelek, két bővítő USB port (sajnos ezek is csak 1.1-es szabványúak) is megtalálható.

Az alaplap lehetőséget ad arra, hogy aszinkron módon is működhessen a memória az FSB-hez képest (tehát például 133 MHz-es FSB-nél lehetséges a memóriát 166 MHz-es sebességűre is állítani). Korábbi testvéreitől alapértelmezett állapotban ugyan nem különösen tér el teljesítmény terén, azonban ha szakavatott kezekbe kerül, akkor bizony néhol megdöbbentő változásokat tud felmutatni. Megfelelő processzorral ugyanis nem álom a 175/175 (FSB/memória) beállítás sem, ami bizony megdobja a teljesítményt. Sőt, jó memóriákkal a 400 MHz-es DDR (200 MHz-es bus-sebességgel) is megvalósítható, ami azért már nem kis teljesítmény a ”csak” KT333-as chipkészlettől. Az Epox ráadásként kiadott egy javított BIOS-t is, amivel kiküszöbölhető a videokártyát esetleg megfagyasztó PCI bus magas órajele is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek