Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alkohol és mikrochip – avagy töltődj pohár!

Laptop

Alkohol és mikrochip – avagy töltődj pohár!

Az informatikai vívmányai olyan helyekre is beférkőznek, ahová korábban nem is gondoltuk volna, többek között az ivás terén is érhet még meglepetés minket.

A japán Mitsubishi Electric Research Laboratories (MERL) olyan poharat kísérletezett ki ugyanis, amely képes jelezni, ha már fogyóban van a benne levő ital, s így a pincér még azelőtt felkínálhatja az újratöltést, mielőtt alkohol nélkül maradnánk.

Az okos pohár (amely a szerkesztőségben nemes egyszerűséggel sörchipesre lett keresztelve) az iGlassware rendszert használja ezen célból, amely tulajdonképpen egy átlátszó vezetőréteg a poháron. Egy ilyen ivóalkalmatosság kapacitásként viselkedik, mely akkor rendelkezik legnagyobb töltéssel, ha fizikailag is tele van a pohár. Az ital fogyásakor ez az érték is csökken, s ha egy kritikus határ alá megy, akkor egy, a talpra szerelt rádiófrekvenciás chip ”riasztja” a személyzetet.

Nem derült még ki, hogy mennyibe kerül egy ilyen pohár, s az sem, hogy mikorra várható széleskörű alkalmazása, úgyhogy egy darabig mindenképpen kénytelenek leszünk beérni a hagyományos változattal. Egy finom tokaji aszú ízét abból is lehet élvezni…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés