Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft kibővíti másolásvédelmi technológiáját

Laptop

A Microsoft kibővíti másolásvédelmi technológiáját

A szoftveróriás a hordozható eszközökre is kibővíti Windows Media digitális másolásvédelmi technológiájának alkalmazási körét, de ezzel úgy tűnik megint a felhasználók járnak majd rosszul.

A jelenleg Mercury fedőnevet viselő újítás révén a Windows Media technológia által biztosított másolásvédelmi funkciók elérhetők lesznek különböző hordozható MP3-lejátszókon, kéziszámítógépeken és egyéb hasonló eszközökön is. (A Microsoft 1999-ben már előállt egy hordozható eszközökre szánt másolásvédelmi eljárással, azonban ez nem bizonyult elég hatékonynak.)

Bár mostanra már felbukkantak az első legálisan működő, fizetős online zeneszolgáltatások – például a MusicNet és a Pressplay -, az ezeken megvásárolható zenék a szerzői jogok védelme érdekében többnyire nem másolhatók át hordozható eszközökre, ami jelentős mértékben gátolja széles körben történő elterjedésüket.

Piaci elemzők szerint mindaddig nem lehet számítani az online zeneértékesítés népszerűvé válására, amíg nem sikerül olyan másolásvédelmi megoldást találni, amely lehetővé teszi a zenék hordozható eszközökön történő lejátszását is.

Pontosan ezt hivatott megoldani a Microsoft Mercury-ja, amelynek alkalmazásához azonban az eszközgyártóknak is újításokat kell majd bevezetniük termékeikben. Mivel a jelenleg kapható digitális zenelejátszók és egyéb eszközök döntő többsége nem rendelkezik például belső rendszerórával, lehetetlen olyan megoldást kidolgozni rájuk, amely megakadályozza egy zeneszám lejátszását, miután annak felhasználási ideje lejárt. Hasonlóképpen nem tudják a most piacon lévő eszközök rögzíteni azt, hogy egy zenét hányszor játszott le a felhasználó, és még hány alkalommal van erre lehetősége.

Ezen funkciókat (tehát például a rendszerórát is) a hardvergyártók elvileg nemsokára megkezdik beépíteni újonnan piacra kerülő eszközeikbe. Maga a Mercury pedig a Windows Media következő verziójába fog belekerülni, amelynek megjelenési ideje egyelőre nem ismert.

Minden bizonnyal sok zenerajongóban felmerül a kérdés, hogy a lemezkiadók vajon miből gondolják azt, hogy valaki csak egy bizonyos időre kíván megvásárolni egy zeneszámot, netán egy egész zenei albumot?! Egy biztos: ez a rengeteg korlátozás nem valószínű, hogy elnyeri majd a vásárlók tetszését!



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés