Connect with us

technokrata

1,7 GHz-es Celeron és vetélytársa, a Duron 1700+

Laptop

1,7 GHz-es Celeron és vetélytársa, a Duron 1700+

Nemsokára nyakunkon van az újabb, a háttérben csendben megbúvó generációváltás, mind a Celeronok, mind a Duronok tekintetében. Kívülről is változnak az új processzorok, belsejükben azonban még lényegesebb metamorfózisnak lehetünk tanúi.

A Celeron processzorok nemsokára egy nagyobb vérfrissítésen fognak átesni, az 1,7 GHz-es példányok (amellett, hogy órajelükben is magasabb értékkel rendelkeznek majd, mint jelenlegi társaik) már az új Willamette-128 magra fognak épülni. A kereskedelmi mennyiségben májusban elérhető processzor Socket478 foglalatba fog illeszkedni s 128 kB-os cache-sel rendelkezik majd.

Természetesen nem maradhat le a versenyben az AMD sem, a nemsokára megjelenő Duron processzorai ezért már 130 nanométeres gyártási eljárással készülnek. Ezen CPU is megújul: a jövő Duronjai Appaloosa maggal fognak rendelkezni (jelenleg még Morgan architektúrát használ az AMD olcsóbb processzorcsaládja). Emellett 64 kB-os másodszintű cache felel majd az ideiglenes adatok gyors kezeléséért. Ezen felül mindegyik, 1,4 GHz-es órajel felett működő Duron támogatni fogja a 266 MHz-es front side bust.

Annak érdekében, hogy egységesedjen a kép, az AMD ezen termékeinél is bevezetésre kerül a korábban az Athlonok kapcsán már megismert PR (performance rating), teljesítmény szerinti osztályozás alapú megkülönböztetés is. Ez azt jelenti, hogy az első, 266 MHz-es FSB-vel rendelkező, a harmadik negyedév elején érkező Duron az 1600+ lesz (mely nyers órajelét tekintve ”csak” 1,4 GHz-en működik majd). Ezzel egyidőben két még gyorsabb CPU is napvilágot lát: az 1700+ (1,46 GHz) és az 1800+ (1,53 GHz).

Hosszabb távra előretekintve kiderül, hogy a negyedik negyedévben sem maradunk új Duron nélkül: ekkorra időzíti ugyanis az AMD az 1900+ olcsó processzorának bemutatkozóját. A jövő év elején pedig a Duronok is elérik a PR értékben mért 2000-es határt, erre az időre fog ugyanis elkészülni és a nagyközönség elé kerülni a Duron 2000+.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák