Connect with us

Hirdetés

technokrata

1,7 GHz-es Celeron és vetélytársa, a Duron 1700+

Laptop

1,7 GHz-es Celeron és vetélytársa, a Duron 1700+

Nemsokára nyakunkon van az újabb, a háttérben csendben megbúvó generációváltás, mind a Celeronok, mind a Duronok tekintetében. Kívülről is változnak az új processzorok, belsejükben azonban még lényegesebb metamorfózisnak lehetünk tanúi.

A Celeron processzorok nemsokára egy nagyobb vérfrissítésen fognak átesni, az 1,7 GHz-es példányok (amellett, hogy órajelükben is magasabb értékkel rendelkeznek majd, mint jelenlegi társaik) már az új Willamette-128 magra fognak épülni. A kereskedelmi mennyiségben májusban elérhető processzor Socket478 foglalatba fog illeszkedni s 128 kB-os cache-sel rendelkezik majd.

Természetesen nem maradhat le a versenyben az AMD sem, a nemsokára megjelenő Duron processzorai ezért már 130 nanométeres gyártási eljárással készülnek. Ezen CPU is megújul: a jövő Duronjai Appaloosa maggal fognak rendelkezni (jelenleg még Morgan architektúrát használ az AMD olcsóbb processzorcsaládja). Emellett 64 kB-os másodszintű cache felel majd az ideiglenes adatok gyors kezeléséért. Ezen felül mindegyik, 1,4 GHz-es órajel felett működő Duron támogatni fogja a 266 MHz-es front side bust.

Annak érdekében, hogy egységesedjen a kép, az AMD ezen termékeinél is bevezetésre kerül a korábban az Athlonok kapcsán már megismert PR (performance rating), teljesítmény szerinti osztályozás alapú megkülönböztetés is. Ez azt jelenti, hogy az első, 266 MHz-es FSB-vel rendelkező, a harmadik negyedév elején érkező Duron az 1600+ lesz (mely nyers órajelét tekintve ”csak” 1,4 GHz-en működik majd). Ezzel egyidőben két még gyorsabb CPU is napvilágot lát: az 1700+ (1,46 GHz) és az 1800+ (1,53 GHz).

Hosszabb távra előretekintve kiderül, hogy a negyedik negyedévben sem maradunk új Duron nélkül: ekkorra időzíti ugyanis az AMD az 1900+ olcsó processzorának bemutatkozóját. A jövő év elején pedig a Duronok is elérik a PR értékben mért 2000-es határt, erre az időre fog ugyanis elkészülni és a nagyközönség elé kerülni a Duron 2000+.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés