Connect with us

technokrata

Enermax EG365PX-VE-i: benzinüzemű ATX tápegység – UPS helyett

Laptop

Enermax EG365PX-VE-i: benzinüzemű ATX tápegység – UPS helyett

A jó minőségű PC-s tápegységeiről méltán híres Enermax a világon elsőként ötvözte a hagyományos desktop UPS és az üzemi aggregátor előnyeit. Az Enermax EG365PX-VE-i jelű tápegység ugyanis önállóan, sajátos módon hidalja át az áramszünetet…

Ha valaki megbízható tápellátást szeretne számítógépének, rendszerint UPS-t használ. Kritikus vállalati környezetben ez esetleg kiegészül üzemi aggregátorokkal is. A kettő együtt közel 100%-os biztonságot nyújt a rövidebb, illetve a hosszabb áramszünetek és hálózati rendellenességek áthidalására. Most azonban egy ennél jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás született.

A PC-s tápegységek tervezésében és gyártásában nagy tapasztalattal rendelkező Enermax olyan tápegységet mutatott be, amely akkor is ad áramot, ha megszűnik a külső áramellátás – vagyis nem szükséges hozzá még UPS sem, az üzemi aggregátorokat nem is említve.

Az Enermax a külső tápellátás pótlását miniatűr belsőégésű motorral és egy hasonló méretű generátorral oldotta meg. Az összeállítás képes a már működő PC-k teljes üzemi áramszükségletét kielégíteni, azonban a számítógép bekapcsolási áramfelvétele meghaladja a képességeit, ezért terepen külső áramforrást (például nagy teljesítményű UPS-t) kell igénybe venni az indításhoz.

A megoldás nem túl eredeti, hiszen a hagyományos dinamó és a modelljárművek belsőégésű motorja kis áttervezés után alkalmas ilyen feladatra is. Az Enermax EG365PX-VE-i tápegységben apró, kéthengeres, négyütemű, injektoros benzinmotor dolgozik, amelyet áramszünet esetén egy elektromos indítómotor kis akkumulátor segítségével azonnal indít – az átkapcsolási idő az indítással és a felpörgetéssel együtt sem több mint 3 másodperc, a köztes időt az indítóakkumulátor hidalja át. A motor fordulatszáma a terheléstől függően automatikusan változik.

A EnerGen-.002i típusjelű motor hengerenként 0,99 ccm-es, 0,14 LE-s, fogyasztása 0,015 l/óra. A gyártó a legnagyobbb biztonság érdekében ESZ98-as, nagy tisztaságú benzint és 3 vagy 4 elektródás gyújtógyertyákat ajánl hozzá. Az olajcsere periódusa 300 üzemóra, az első két – bejáratási – ciklusnál azonban csak 150 óra. Az olajcsere esedékességére belső számláló, illetve sípoló hang figyelmeztet. A 0,1 l-es üzemanyagtartály a tápegység belsejében helyezkedik el, betöltőnyílása hátul található. A tervezésnél mindössze a kipufogógáz jelentett némi problémát, ennek káros tartalma azonban speciális szűrő segítségével a kenőolajba csapódik ki, így tiszta szén-dioxidon kívül semmi sem kerül a levegőbe.

Az Enermax EG365PX-VE tápegység a benzinüzemű, EG365PX-VE-i típusjelű változat piaci sikere esetén kapható lesz dízel kivitelben is, ennek típusjele EG365PX-VE-D lesz. Az Enermax tervei szerint a 350 W lesz a választóvonal a benzines, illetve a dízel között, az ennél alacsonyabb teljesítményűek ugyanis csak benzines, az ennél magasabb teljesítményűek pedig csak dízel változatban kerülnek piacra, miközben e legnépszerűbb modell mindkét kivitelben kapható lesz.

Nem kell azonban elkeseredniük azoknak sem, akik benzines változatot használnak – ezek ugyanis kis többletköltséggel benzin/gázüzeműre átalakíttathatók, ezzel ötvözve az olcsóbban üzemeltethető dízel és a csöndesebb járású benzines meghajtás előnyeit.

Az újfajta Enermax tápegységek hamarosan Magyarországon is kaphatók lesznek, ráadásul várhatóan olcsóbban, mint egy hagyományos tápegység-UPS páros.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek