Connect with us

technokrata

Olcsóbb Intel processzorok: tömeggyártásban a 130 nanométer

Laptop

Olcsóbb Intel processzorok: tömeggyártásban a 130 nanométer

A chipgyártó óriás, a világon elsőként tömeggyártásban is alkalmazza a 130 nanométeres gyártási eljárást, ezzel kímélve a környezetet és csökkentve processzorainak előállítási költségeit.

Elhagyta az Intel Corporation Oregon állambeli Hillsboro-ban működő üzemét a 300 mm-es szilíciumszeletekből, 130 nanométeres technológiával előállított mikroprocesszorok első szériája. Az Intel az ágazatban elsőként kezdte meg az új processzorok sorozatgyártását és forgalmazását.

A mikroprocesszorokat asztali, mobil és szervermegoldásokba fogják beépíteni. A termékek az Intel D1C kódnevű gyárában készültek, amely immár az ötödik a cég 130 nanométeres technológiát alkalmazó üzemeinek sorában.

A 300 mm-es szilíciumszeletekből kialakított mikroprocesszorok előállítási költsége 30 százalékkal alacsonyabb, mint a kisebb méretű, 200 mm-es szeletekből gyártottaké. A 130 nanométeres eljárást alkalmazva 300 mm-re növelt átmérőjű szilíciumszeleteket dolgoznak fel, és ezzel akár meg is négyszerezhető a korábbi módszerre jellemző szeletenkénti termelési volumen.

A szilíciumszeletek átmérőjének 20 cm-ről 30 cm-re növelése sokkal hatékonyabbá teszi a számítógéplapkák gyártását, hiszen költségcsökkenést eredményez. A megnövelt méretű szelet szilíciumfelülete 225 százalékkal (azaz több mint kétszerte) nagyobb a korábbi szeleténél, az így előállítható számítógéplapkák aránya pedig mintegy 240 százalékkal haladja meg az azelőtt megszokott értéket. A nagyobb méret miatt csökken az egy lapkára eső gyártási költség, és a felhasznált erőforrások összmennyisége is mérséklődik. A 300 mm-es módszerrel működő gyárak egy lapkára jutó víz- és energiafelhasználása 40 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos eljárást alkalmazó üzemeké.

Az új 130 nanométeres eljárás segítségével gyártott áramköri vonalak mérete az emberi hajszál ezredrészével egyenlő. Az e fejlett technológia alapján előállított nagy teljesítményű processzorok több százmillió tranzisztort tartalmaznak, frekvenciaszintjük pedig akár a több gigahertzet is elérheti.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle