Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb Intel processzorok: tömeggyártásban a 130 nanométer

Laptop

Olcsóbb Intel processzorok: tömeggyártásban a 130 nanométer

A chipgyártó óriás, a világon elsőként tömeggyártásban is alkalmazza a 130 nanométeres gyártási eljárást, ezzel kímélve a környezetet és csökkentve processzorainak előállítási költségeit.

Elhagyta az Intel Corporation Oregon állambeli Hillsboro-ban működő üzemét a 300 mm-es szilíciumszeletekből, 130 nanométeres technológiával előállított mikroprocesszorok első szériája. Az Intel az ágazatban elsőként kezdte meg az új processzorok sorozatgyártását és forgalmazását.

A mikroprocesszorokat asztali, mobil és szervermegoldásokba fogják beépíteni. A termékek az Intel D1C kódnevű gyárában készültek, amely immár az ötödik a cég 130 nanométeres technológiát alkalmazó üzemeinek sorában.

A 300 mm-es szilíciumszeletekből kialakított mikroprocesszorok előállítási költsége 30 százalékkal alacsonyabb, mint a kisebb méretű, 200 mm-es szeletekből gyártottaké. A 130 nanométeres eljárást alkalmazva 300 mm-re növelt átmérőjű szilíciumszeleteket dolgoznak fel, és ezzel akár meg is négyszerezhető a korábbi módszerre jellemző szeletenkénti termelési volumen.

A szilíciumszeletek átmérőjének 20 cm-ről 30 cm-re növelése sokkal hatékonyabbá teszi a számítógéplapkák gyártását, hiszen költségcsökkenést eredményez. A megnövelt méretű szelet szilíciumfelülete 225 százalékkal (azaz több mint kétszerte) nagyobb a korábbi szeleténél, az így előállítható számítógéplapkák aránya pedig mintegy 240 százalékkal haladja meg az azelőtt megszokott értéket. A nagyobb méret miatt csökken az egy lapkára eső gyártási költség, és a felhasznált erőforrások összmennyisége is mérséklődik. A 300 mm-es módszerrel működő gyárak egy lapkára jutó víz- és energiafelhasználása 40 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos eljárást alkalmazó üzemeké.

Az új 130 nanométeres eljárás segítségével gyártott áramköri vonalak mérete az emberi hajszál ezredrészével egyenlő. Az e fejlett technológia alapján előállított nagy teljesítményű processzorok több százmillió tranzisztort tartalmaznak, frekvenciaszintjük pedig akár a több gigahertzet is elérheti.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés