Connect with us

technokrata

PMA: a Samsung a teljes palettáját felsorakoztatta

Laptop

PMA: a Samsung a teljes palettáját felsorakoztatta

A Samsung teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy a digitális fényképezőgépek piacának teljes jogú tagjává váljon. Ez úgy tűnik, sikerül is a cégnek, hiszen az idei PMA Show-n nyolc (8!) digitális fényképezőgéppel jelentkezett. Vajon tényleg a digitális fotózásé a jövő, vagy a filmes fotózás még mindig jobb?

Egyes előrejelzések szerint (melyeket nem csak a Samsung szakemberei állítanak) 2002-ben 30%-kal fog növekedni az eladott digitális fényképezőgépek száma. Úgy látszik tehát, hogy a digitális fotózás már – szerencsére – nem csak a kiváltságosok szórakozása, hanem az átlagember hobbijává is válhat. Nem csoda ez, hiszen a technika fejlődése nem hagyja ki e területet sem, így folyamatosan jelennek meg a korszerűbbnél korszerűbb modellek, melyek a régebbi típusok árának leszorításában is nagy hangsúllyal közreműködnek. Az egyre olcsóbbá váló termékek nagy tömegeket vonzanak a digitális fényképezőgépek, a digitális fotózás területére.

Az egyik legnagyobb előnye a digitális fényképezésnek a filmes fotózással szemben, hogy nem szükségszerű érteni a fényképezéshez. Senkit nem ér kár abban az esetben, ha egy-egy felvétel rosszul sikerül. Habár egy megismételhetetlen pillanat megörökítésének elhibázása elég kellemetlenséget okozhat, ez nem jelent anyagi kárt. További előnynek számít, hogy papírképre történő nagyítás előtt a felhasználó döntheti el, melyik képből milyen nagyítást szeretne, esetleg a fotókidolgozás előtt maga is apróbb javításokat hajthat végre a fotón.

A digitális fotózás egyik jelentős hátránya, hogy a CCD és CMOS érzékelők dinamika-tartománya (sötét és világos részek közötti tartomány) meg sem közelítik egy olcsó film dinamika-tartományát sem. Ez igen sokszor érzékelhető is, akár egy naplemente, akár egy erdő fotózásakor (a napkorong illetve a fák között látható égbolt sok esetben beég, teljesen fehér). Természetesen vannak igen jó minőségű termékek, melyek fejlesztésének költségeit és alacsony példányszámából adódó többlet terheket a vásárlóknak kell állniuk. Jelenleg átlagosan ötször-tízszer került többe egy digitális fényképezőgép egy hasonló kategóriájú filmes géphez képest.

Az átlagos technológiákkal elkészíthető tömegtermékek azonban mindig is alacsony árakon voltak és lesznek beszerezhetők. Nincs ez másképp a Samsung digitális fényképezőgépeinél sem. Az új gépek nem rendelkeznek semmiféle döbbenetes extrával, az átlag felhasználók igényeit azonban igen sok esetben kielégítik. Ezen hosszú bevezető után most nézzük, mit is kínál a Samsung (konkrét, részletes adatok hiányában egy-egy gép csak dióhéjban kerül ismertetésre).

A Samsung Digimax 130 mindössze 200 dollárért kapható. 1,3 Mpixeles felbontása és optikai zoom nélküli felépítése a legalsó kategóriába utasítja. 2x-es digitális zoomot, 1,6”-os LCD-t tartalmaz. A géphez 8 MB-os CompactFlash kártyát kapunk.

A Samsung Digimax 200 270 dollárért vásárolható meg. 2,1 Mpixel felbontású, így 1600×1200 képpontos fotókat készíthetünk vele. Optikai zoom ezen a gépen sincs, itt is csak 2x-es digitális zoomot használhatunk. Optikai keresőjén kívül hadra foghatjuk 1,5”-os LCD-jét is. A gép képes mozgókép (AVI) rögzítésére is, hang nélkül. Kis mérete miatt az elkészült képeket SmartMedia kártyára menti, melyből 8 MB kapacitásút kapunk.

A Samsung Digimax 220 SE várható ára 400 dollár. Ezt a 2,1 Mpixeles gépet már 3x-os zoomátfogású optikával szerelték fel, melyet 2x-es digitális képkivágással egészítettek ki. A fókusztávolság 38-115 mm között változtatható (35 mm-es rendszerbe átszámítva). Az optika fényereje F5,8, bár nem egyértelmű, hogy ez nagylátószög, vagy tele mód esetén értendő.

Optikai keresőjén kívül a gép hátulján használható az 1,6”-os LCD is, mely 528×220 pixeles felbontással, vagyis közel 120 ezer képponttal rendelkezik. A tárgytávolság makró esetén 20 cm és 80 cm között, normál módban 80 cm-től végtelenig terjedhet. A zársebesség fél mp és 1/750-ed mp közötti lehet, mely sok esetben elegendő.

Az elkészült fotókat JPEG, vagy TIFF formátumban menthetjük el, CompactFlash kártyára. Gyárilag 8 MB-os CF kártyát kapunk. A gép érdekessége, hogy mozgókép készítésekor akár 400×296 képpontos felbontást is használhatunk, a szokásos 320×240 képpont helyett.

A Samsung Digimax 230 szintén 2,1 Mpixeles gép, ára 350 dollár. 3x-os optikai zoom, 2x-es digitális zoom, 1,6”-os 60 ezer pixeles Casio LCD jellemzi. Szintén CompactFlash kártyás gép.

A Samsung Digimax 330 már 3,3 Mpixeles CCD-vel felszerelt, így a legnagyobb felbontás 2048×1536 pixel. 3x-os optikai zoomja 34-102 mm-nek megfelelő fókusztávolsággal használható. Az optika fényereje F3,4/F3,6-os, mely átlag alatti ebben a kategóriában. Az optikai zoomot 2x-es digitális képkivágás egészíti ki. A géppel nem csak automatikus, de kézi fókuszálás is elvégezhető, makró mód esetén 8-40 cm, normál módban 40 cm és végtelen tárgytávolság estén. Zársebessége 2 mp és 1/500-ad mp közötti. A rekesz F3,4/F3,6; F4,8; F7,7; F15 lehet. Ára 500 dollár, mely magában foglal egy 8 MB-os CF kártyát is.

A Samsung Digimax 340 szintén 3,1 Mpixeles fotók elkészítésére szolgál. A gépet 3x-os optikai zoom, 2x-es digitális zoom, 1,6”-os 60 ezer pixeles Casio LCD jellemzi. A 480 dollárért kapható készülékhez 16 MB-os CompactFlash kártyát kapunk.

A Samsung Digimax 350SE 550 dollárért lesz megvásárolható. 3,3 Mpixeles CCD-t, 3x-os zoommal rendelkező optikát tartalmaz. Ezen kívül 2x-es digitális zoom és 1,5”-os LCD jellemzi. A géphez 16 MB-os CF kártyát kapunk.

Végül a Samsung Digimax 410 680 dollárba kerül majd. A gép típusából már kitalálható, hogy ez egy 4 Mpixeles fényképezőgép. Jellemzői: 3x-os optikai zoom, 2x-es digitális zoom, 1,6”-os 60 ezer pixeles Casio LCD. A készülékhez 16 MB-os CF kártya jár.

Bár nem kimondottan a Samsung céghez tarozik, de érdekesség, hogy az idei PMA-n még nem láthattunk nem professzionális 5 Mpixeles gépet. Ekkora felbontású fényképezőgépként eddig csak a Minolta DiMage 7-et, a Nikon Coolpix 5000-et, a Sony DSC-F707V-t és az Olympus E-20-at ismerhettük meg. Továbbra is csak várhatjuk a Kodak, a Fujifilm, a Casio, a HP és további gyártók 5 Mpixeles fényképezőgépeit.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom