Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rambus újítás: veszélyben az SDRAM pozíciója?

Laptop

Rambus újítás: veszélyben az SDRAM pozíciója?

A Rambus memóriák eddig is nagy sebességükről (no meg árukról) voltak jellemzők, ám az újabb modulok mégy gyorsabbak lesznek.

A héten zajló Intel Developer Fórumon a Rambus még gyorsabb, DRAM technológián alapuló verziókat mutat be. A RIMM4200-ra keresztelt RDRAM esetében egy második memória csatorna és gyorsabb chipek segítségével az adatátvitel jócskán felgyorsul. A két csatorna összesen 4,2 GB/sec-es sebességre képes (ebből következik, hogy külön-külön 2,1 GB/sec ez az érték). Összehasonlításképp az 1600-as RIMM adatátviteli sebessége „csak” 1,6 GB/sec (bár a duplacsatornás változatokban képes elérni a 3,2 GB/sec-es sebességet). A modulon elhelyezett chipek 1066 MHz-en futnak (a jelenlegi 800 MHz-es RDRAM chipekkel szemben).

Éppen ideje volt kirukkolni a gyártónak egy gyorsabb modellel, mert az egyre népszerűbb DDR SDRAM-ok sebesség tekintetében is egyre közelebb kerülnek az RDRAM-hoz, ám árban még mindig alatta vannak. Ráadásul az Intel 845-ös chipkészlete elérhetővé tette a Pentium 4 processzorra vágyóknak is, hogy használhassák a kevésbé költséges DDR modulokat.

A 4200-as modulok a második negyedévben kerülhetnek piacra, összhangban a nyáron érkező, még erősebb Pentium 4-es processzorokra épülő asztali PC-kkel. Az Intel új Pentium 4-eseinek FSB-je ugyanebben a negyedben 533 MHz-re növekszik (ez pont a Rambus által hamarosan megjelentetendő modulok órajelének fele). (Hosszú távú tervek között szerepel, hogy az RDRAM sebessége elérje a 9,6 GB/sec-et, ezt 2005-re tervezik bevezetni.)



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés